Bila anak-anak semakin membesar pastinya anda akan berhadapan dengan pelbagai ragam dan kerenah. Itu belum lagi bergaduh, berebut barang dan macam-macam. Papa dan mama pula seharian penat bekerja akan cepat marah dengan kerenah anak-anak yang tak pernah berkesudahan. Belajar lah untuk bersabar dan kawal kemarahan. Namun sekiranya anda terpaksa juga menunjukkan ketegasan anda kepada anak-anak pastikan anda tidak mengucapkan kata-kata berikut. 

 

1. “Tak guna betul”

Walaupun mungkin bagi anda kata-kata ini biasa anda lemparkan ketika marah dengan orang yang cari pasal dengan anda tetapi tidak pada anak. Apabila seorang anak mendengar kata-kata ini maka akan tertanam dalam hatinya dan mula belajar untuk tidak menghormati anda. Lebih teruk lagi mereka akan meniru dan mengucapkan hal yang sama kepada orang lain.

 

2. "Ini semua salah kamu!"

Anak-anak sangat memerlukan bimbingan serta panduan daripada ibu bapanya. Andai mereka buat silap anda patut tunjukkan yang betul bukannya terus menyalahkannya.  Anda tidak boleh menghancurkan rasa percaya dirinya dengan mengatakan, "Ini semua salah kamu atau semua ini berlaku sebab kamu."

 

3. "Lembap dan bodoh!"

Jangan kata anak, kalau kita sendiri di katakan begitu pasti rasa sedihkan. Anak-anak yang dimarahi dengan kata-kata begini akan jadi anak yang tidak memiliki percaya diri yang baik. Dia akan sentiasa rasanya dirinya tidak pandai malah buat apa pun gagal. Lama kelamaan anda yang akan hancurkan masa depan anak anda sendiri.  

 

4. "Jahat macam syaitan!"

Memang di akui emosi orang dewasa bila terlalu marah maka akan keluarlah kata-kata yang agak melampau. Namun jahat bagaimanapun anak anda janganlah samakan dia dengan syaitan. Kawal emosi terutama bila berhadapan dengan anak-anak. Mereka tidak akan memahami apa yang anda hadapi malah tidak akan faham juga kalau anda katakan anda hanya bercakap tetapi tidak maksudkannya.

 

5. "Kamu ini kurang ajar betul!"

Kata-kata ini sangat tidak sesuai untuk anak yang masih kecil. Kalau mereka melawan pun bukan kerana mereka mahu bersikap kurang ajar tetapi mereka sekadar memprotes dan tidak memahami pun apa yang dilakukan itu benar atau salah.

 

6. “Tidak boleh harap!"

Marah bagaimanapun pada si kecil namun jangan sesekali ucapkan kata-kata ini. Sekali anda katakan ia bagaikan satu luka yang sukar untuk disembuhkan. Ia seolah-olah anda merendahkannya dan tidak hargai dia dalam hidup anda. Makin ulang kali anda katakan maka makin jauhlah si kecil dengan anda.