Kehamilan melepasi tarikh jangkaan bersalin memang mendebarkan. Ibu risau memikirkan tentang diri akan bersalin bila-bila masa dan tertanya-tanya bagaimana keadaan bayi. Bilakah agaknya boleh mendakap si manja?

Menurut Dr Sharina Mohd Razali, Pakar Perbidanan & Sakit Puan Columbia Asia Bukit Rimau, keadaan hamil overdue ini banyak berlaku. Hanya kira-kira 5% sahaja ibu yang melahirkan tepat pada tarikh jangkaan. Tarikh jangkaan bersalin biasanya ditentukan oleh doktor atau jururawat 40 minggu daripada tarikh hari pertama haid ibu yang terakhir. Ada juga keadaan di mana tarikh jangkaan ditentukan berdasarkan ujian imbasan bagi kes ibu yang mempunyai kitaran haid tidak teratur.

Sekiranya anda mencapai usia kehamilan 41 minggu, anda akan diarahkan untuk ke hospital oleh doktor yang merawat. Doktor akan menyemak semula tarikh haid yang terakhir dan melakukan pemeriksaan kedudukan bayi dan saiznya. Selain itu, bukaan serviks juga diperiksa untuk melihat sama ada ia sudah bersedia untuk proses kelahiran.

 

Kenapa sering mengalami overdue?

Kehamilan overdue terjadi kepada wanita hamil yang mempunyai ciri-ciri ini;

1.Ibu tidak pasti tarikh hari pertama haid terakhir sebelum hamil.

2.Kehamilan pertama.

3.Ibu mempunyai sejarah overdue sebelum ini. Jadi tidak hairanlah jika seorang ibu mengalami beberapa kehamilan yang overdue.

4.Hamil bayi lelaki.

5.Ibu mempunyai berat badan berlebihan.

6.Bayi mempunyai kecacatan secara biologi yang menyebabkan kekurangan hormon kortisol pada bayi yang melambatkan proses bersalin. Mereka juga berisiko untuk mengalami masalah kekurangan oksigen  semasa kelahiran (intrapartum hypoxia).

 

Saranan doktor jika ibu mengalami overdue:

a)Indius pada 41 minggu.

b)Membrane sweeping daripada minggu ke 38 ke atas.

 

Apakah yang boleh dilakukan untuk percepatkan kelahiran

Selain daripada membuat ujian imbasan dan memeriksa bukaan, doktor juga akan melakukan prosedur membrane sweep yang bertujuan untuk mencetuskan kelahiran. Ia selalunya dilakukan semasa pemeriksaan bukaan di mana jari akan dimasukkan pada serviks dan perlahan-lahan ia digerakkan dalam bentuk pusingan bagi memisahkan membran kantung bayi dengan rahim. Membrane sweep jika dilakukan dengan betul akan merembeskan hormon prostaglandin yang mencetuskan kelahiran dalam masa 48 jam.

Selainm membrane sweep,  berjalan kaki juga boleh mencetuskan kelahiran. Ia menggalakkan proses kelahiran bagi kandungan yang sudah mencapai usia 40 minggu. Ini kerana pergerakan membantu kepala bayi untuk memasuki pelvis.

 

Adakah overdue berbahaya?

Bagi kehamilan yang melepasi minggu 40, ibu dan bayi berisiko untuk berhadapan berhadapan dengan pelbagai masalah seperti berikut;

1.Air ketuban yang berperanan untuk melindungi bayi semakin kurang isi padunya.

2.Fetal distress di mana bayi menunjukkan reaksi seperti degupan jantung yang perlahan dan kurang pergerakan.

3.Meningkatkan risiko bayi untuk mengalami Sindrom Aspirasi Mekonium yang b oleh menyebabkan bayi tertelan najis selepas minggu ke40.

4.Bayi mati dalam kandungan

5.Ibu berisiko untuk mengalami trauma semasa proses kelahiran kerana kemungkinan bayi perlu dilahirkan menggunakan alat bantu seperti vakum atau forseps kerana saiz bayi yang besar.

6.Intraparum hypoxia di mana bayi mengalami kekurangan oksigen.

7.Risiko bahu bayi tersangkut semasa kelahiran atau shoulder dystocia. Ini disebabkan oleh saiz bayi besar.