Kalau nak anak sihat dan suka makan, mama kenalah rajin masuk dapur. Menyediakan makanan bayi tak susah mana pun. Lagi mudah, makanan si kecil sebenarnya boleh dirancang dan dibuat stok untuk dibekukan. Maklumlah bayi tak perlu makan banyak. Mereka makan dalam 'portion' yang kecil untuk beberapa kali dalam sehari.

Jadi, mama juga boleh jimat masa, tenaga dan elak pembaziran makanan terbuang. Apa yang mama perlu lakukan bila bayi sudah mula makan makanan pejal adalah merancang. Kalau ada yang tak tahu, boleh sahaja tiru cara mama ini Azzatie Intan Suraya yang dikongsi dalam laman facebook beliau.

Just nk share cara mudah yg sy praktikkan utk buat bubur baby setiap hari...

1 - saya reka jadual solid food supaya sng saya nak shopping barang2 mentah n supaya menu x berulang ulang.

2 - saya sediakan stok puri frozen utk sebulan

3 - saya masak bubur nasi/oats/spaghetthi fresh stiap hari

4 - utk bahan mentah : saya akan potong kecik2, then frozenkan dlm ice tray (utk sukatan yg sama setiap kali masak bubur) Cara mama sukat bahan2 mentah utk baby ammar...

Ikan salmon, ikan tenggiri, daging dan ayam

▪ potong smua bahan kecik2 dan basuh bersih

▪ letak dlm ice cube, make sure bahan2 dah tapis xde air yer

▪ balut ngan plastik ikea, into deep freezer

Nnti nak masak, cedok 1 cube...masak dgn beras/barli/oats...

Cara ni sgt user friendly, xyah susah tggu nk defrost seletul besar, hari2 nk potong2...

5 - chicken stock pun sy prepare frozen utk stok sebulan

6 - bila nak prepare makanan, saya just masak bubur + chicken stock + ayam/ikan/dging + puri frozen... 10 minit siap... asben sy pun blh buat bubur sbb bahan2 dh siap2 difrozenkan

Just sharing...

Sy suka dig ilmu utk simplifiedkan keje seharian... now sy share utk ibu2 yg baru nk start kasi solid food kt baby, x perlu nak potong sayur or ayam hari2, then pening nk pikir nak masuk sayur apa...lgpun sayur hijau x thn lama, better prepare jadi puri siap2..

 

Facebook Azzatie Intan Suraya