Tanya Doktor
  • TANYA DOKTOR
    Soalan: Saya mempunyai seorang anak yang disahkan G6PD. Sejak akhir-akhir ini, dia kerap diserang demam, batuk dan selesema. Bolehkah saya memberikan multivitamin kepada anak yang berumur dua tahun untuk menguatkan antibodi dirinya. Apakah akan ada kesan sampingan daripada pengambilan multivitamin itu kerana dia mengalami G6PD? Bolehkah doktor jelaskan mengenai kanak-kanak dan pengambilan multivitamin?
  • TANYA DOKTOR
    Soalan: Anak saya lahir pramatang dan kini berusia lima bulan. Buat masa ini, saya tidak menghantarnya ke pusat penjagaan kanak-kanak sebaliknya menggunakan khidmat pengasuh semasa saya keluar bekerja kerana bimbang dia mudah dijangkiti masalah batuk dan selesema. Saya mempunyai beberapa kemusykilan. Saya ingin tahu apakah langkah-langkah yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan masalah kepada paru-parunya.
  • TANYA DOKTOR
    Soalan: Bayi saya berusia tiga bulan. Berat badannya ketika lahir ialah 3kg. Adakah normal keadaannya, apabila anak saya masih tidak mampu menyokong bahagian tengkuknya sendiri sedangkan bayi yang sama baya dengannya sudah mampu menegakkan kepala? Adakah terdapat sebarang latihan atau tip yang boleh saya lakukan untuk membantunya menyokong bahagian tengkuk? Apakah dia memerlukan rawatan pakar?
Terkini