Pernah dengar mirepoix? Ia adalah masakan dari Perancis yang menggunakan hanya 3 bahan iaitu bawang holand, batang celery dan lobak merah.
Seperti bone broth, ia juga di gunakan sebagai “perasa semulajadi” masakan. Tanpa menggunakan penambah rasa yang dijual secara komersial, mirepoix ini pun dah boleh menyedapkan makanan yang anda sediakan.
Boleh digunakan untuk penyediaan makanan anak dan juga untuk seisi keluarga. Mirepoix ini juga menjadi pilihan Dr Nurhaya untuk hampir semua masakannya.
Ia kerap digunakan sebagai bahan menumis untuk membuat sup, asas perapan dan pelbagai lagi.
Potong dadu dan kecil-kecil untuk memudahkan urusan memasak.
Ratio bahan adalah 2:1:1
2 bawang
1 celeri
1 lobak merah
Panaskan kuali dan cairkan butter
IKLAN
Masukkan 3 bahan yang di dadu.
Masak sehingga kekuningan. Saya masukkan satu gelas air dan tutup kuali sehingga 15 ke 20 minit. Sesekali lihat untuk tidak rentung.
Tadaaa siap dah. Sekejap je dalam 30 minit. Kalau nak buat untuk masukkan dalam makanan bayi, boleh lah guna handmixer untuk blend atau masuk dalam blender/food processor. Nak lenyek pun boleh sebab lembut sangat.
IKLAN
Saya simpan dalam tempt penyimpanan begini. Dinginkan dan kemudian bekukan. Stok ni cukup untuk seminggu je kalau kegunaan saya. Semua masakan keluarga saya masukkan cube mirepox ni. Sekali pakai 2 atau 3 cube.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun xdang2 duk tunjuk nak2 tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah2 so ibu buatkan lah tapi xleh lah selalu sebab kekacang tu mahal ?
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc !
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2bahan mummy mudah kan ? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss2
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy2 berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak2 mummy
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
Kek yang popular biasanya kek coklat atau marble kek. Bukan apa ini antara kategori kek yang seisi keluarga suka. Jadi biasanya ibu akan cuba belajar resipi kek ini untuk memenuhi permintaan anak dan suami.
Ok kali ini anda boleh buat sedikit kelainan dengan mempelajari cara membuat kek Hokkaido versi gebus gebas. Mesti tak menyesal kerana sangat sedap.
Resipi yang dikongsikan oleh Zaitong Syed Ahmad ini cukup mudah dan puas hati buat sendiri kerana boleh makan banyak. Kalau diikutkan kek ini jika dibeli agak mahal jugalah.
Jom tengok resepi..
STEP 1
1. Pecahkan 4 biji putih telur (Kuning telur letak dalam bekas lain)
2. 4 sudu besar gula halus (mixer kan sampai meringue letak tepi dulu yang meringue.. Mohon yang meringue tu jangan ada bercampur dengan sedikit air @ kuning telur yaa… nanti takut
tak jadi pula.
STEP 2
1. 4 biji kuning telur (yang dah ada dalam bekas tadi)
2. 3 sudu besar gula
* kacau-kacau je guna whisk (godek-godek macam tu)
3. Masukkan susu cair setengah cawan( boleh guna dutch lady)
4. Minyak masak 5 sudu besar
* sambung kacau guna whisk sampai sebati
STEP 3 ( ayak dulu)
1. 1/2 cawan gandum
2. 2 sudu besar tepung jagung/kastard
3. Setengah sudu kecil baking powder
masukkan step 3 ni ke dalam step 2..kacau-kacau guna whisk
lepas tu campurkan dengan step 1 tadi..kacau-kacau sampai sebati
JOM KITA BAKAR. GUNA API ATAS BAWAH YER SUHU 160..DALAM MASA 20 MINIT..TENGOK LA KALAU DAH MASAK..TAK LEKAT LERR KAT LIDI BILA KITA CUCUK-CUCUK
JANGAN LUPA PANASKAN OVEN DULU DALAM 10 MINIT SUHU 170
FILLING:
1. marjerin 1 sudu
2. Susu cair 200 ml
* panaskan dulu untuk cairkan marjerin
Masukkan
3. 1 sudu besar tepung gandum
4. 1 sudu besar kastard
5. 1 biji telur
6. 4 sudu besar gula
Masak jer semua..sentiasa kacau guna api kecil
Note: jangan masak lama-lama nanti keras la gamaknya…menangis tak berlagu…sekadar pekat-pekat…
Kek tu..ambil chopstick untuk buat lubang di tengah..baru pipe filling kastard tadi.
=Guna telur gred A untuk dapat banyak biji
=Tabur gula icing untuk hiasan
Sotong goreng tepung ini bukan biasa-biasa auranya. Letak sahaja atas meja, berebut anak capai. Terlebih sedap dan jadi kesukaan semua. Pun begitu setiap kali memasak di rumah selalu gagal. Sotong terpisah dari tepungnya. Macam mana nak buat?
Jangan tersalah teknik, jom ikut resipi dan teknik tepat seperti yang dikongsikan oleh Nurul Faidha. Jom cuba!
RESEPI SOTONG GORENG TEPONG TAK LARI
Bahan-bahan:
* 1 cawan tepung ubi
* 1 cawan tepung jagung
* 2 sudu tepung bestari
* Sebiji Telur
* 1 sudu KFC garam dan black pepper
1. Campurkan semua tepung bersama garam dan black pepper- tak perlu bancuh.
2. Pecahkan telur, gaul-gaulkan sotong, angkat terus golek-golek dalam tepung.
3. Letak minyak dalam kuali dengan kuanti yang banyak, bagi betoi-betui panas dan api jangan kuat sangat.
3. Goreng sampai keperangan. Alhamdulillah elok kejadiannya, tak meletup dan tak makan minyak.