Ada segelintir ibu lepas bersalin kurang memberi perhatian kepada beberapa pantang-larang yang seharusnya dielakkan sepanjang melalui tempoh berpantang. Ia ‘dilanggar’ kerana dianggap remeh dan tidak penting.

Amalan-amalan yang ada dalam rutin berpantang tradisional diakui melecehkan, namun anda perlu memikirkan aspek tahap kesihatan diri dalam jangka masa panjang. Jadi, tiada salahnya jika anda patuh kepada amalan berpantang yang telah ditetapkan. Kesan buruknya mungkin tidak dapat dilihat dalam masa terdekat tetapi akan kelihatan apabila anda meningkat usia.

Tidak pakai stoking

Membiarkan kaki kesejukan dan dimasuki angin akan mengganggu proses penyembuhan sewaktu anda berpantang. Buikan setakat orang berpantang, golongan wanita biasa pun sebenarnya perlu memakai stoking demi mengelakkan angin memasuki tubuh dan menyebabkan masalah sejuk juga.

7 Larangan Berpantang Ini Bawa Mudarat Kalau Tak Ikut. Mama! Take NoteIbu jari kaki terhantuk

Sekiranya ibu jari terhantuk, ia boleh menyebabkan anda mengalami bentan. Dikatakan ada kes ibu jari jari kaki terhantuk yang menyebabkan ibu bepantang itu demam akibat bentan.

Jika difikirkan secara logik, ibu jari kaki mempunyai titik tertentu yang boleh memberi kesan kepada tubuh. Ketika dalam tempoh berpantang, anda masih lagi lemah. Sebab itulah, anda kena jari ibu jari kaki daripada sebarang risiko terhantuk dan sebagainya.

IKLAN

Mandi air sejuk

Semasa berpantang, anda digalakkan untuk mandi air rebusan daun herba yang suam. Tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk. Anda juga perlu elakkan diri daripada boleh menyebabkan tubuh menggigil semasa mandi.

7 Larangan Berpantang Ini Bawa Mudarat Kalau Tak Ikut. Mama! Take NoteMemandangkan anda disarankan mandi menggunakan air rebusan daun herba, jangan lupa ratakan air mandian itu ke tubuh dengan menggunakan tangan supaya semua khasiat yang ada pada air mandian berkenaan dapat dimanfaatkan sepenuhnya.

Tidur mengiring

IKLAN

Posisi tidur bagi orang berpantang haruslah dalam keadaan lurus secara menelentang. Bantal juga harus ditinggikan di mana kedudukan kepala diselarikan dengan kedudukan tubuh. Cara ini bagus kerana dapat mengurangkan masalah pening atau sakit kepala. Kaki anda juga perlu dirapatkn bagi mempercepatkan proses penyembuhan rahim.

Mencangkung

Posisi mencangkung boleh menyebabkan rahim terkeluar dan risiko tumpah darah. Oleh sebab itulah ibu berpantang dilarang sama sekali daripada melakukan posisi ini.

IKLAN

Makan ubi

Ibu dalam pantang tidak dibenarkan mengambil sebarang makanan atau lauk-pauk yang mengandungi bahan berasaskan ubi. Ubi berkenaan termasuklah keledek, ubi kayu, keladi dan lain. Larangan ini dilakukan kerana ubi-ubian boleh mengganggu pencernaan anda.

7 Larangan Berpantang Ini Bawa Mudarat Kalau Tak Ikut. Mama! Take Note

Selain daripada itu, ia boleh menyebabkan anda mengalami kembung perut. Bagi anda yang sememangnya menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu ketika berpantang ini, anda langsung tidak boleh makan ubi.

Mandi tidak berbangku

Pergerakan yang terlalu aktif akan menyebabkan tenaga banyak dikeluarkan. Dengan yang demikian, ia akan membantutkan proses pemulihan dalaman tubuh anda. Walaupun sekadar mandi, duduklah di bangku kecil. Nampak remeh tetapi tubuh anda masih lemah sudah berasa sihat dan bertenaga. Jadi, kurangkan pergerakan semasa di bilik mandi.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI