Sejak wabak Covid-19 melanda Malaysia, Kerajaan terpaksa mengeluarkan arahan Perintah Kawalan Pergerakan untuk memutuskan rantaian wabak dimana hanya beberapa sektor pekerjaan sahaja yang boleh beroperasi (essential service).

Maka ramai diantara rakyat Malaysia yang terkesan dari segi pendapatan terutama golongan B40 (Bellow 40) – Pendapatan isi rumah bawah RM3,900. Rentetan itu, Perdana Menteri Malaysia (PM), Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memperkenalkan dana PRIHATIN bagi membantu seluruh rakyat Malaysia tidak mengira pangkat.

Satu per satu bantuan diberikan, ucapanya sangat bersahaja dan membuatkan rakyat Malaysia tersenyum dengan langkah kerajaan yang dilihat membantu rakyat ketika ini. Malah PM mula menjadi perhatian rakyat Malaysia kerana tiada isu perbezaan politik ketika memberikan bantuan.

Semalam, beliau memuatnaik beberapa keping gambar di laman rasmi Facebook ketika sedang membeli barangan dapur. Dia bukan hanya ketua negara yang baik, malah ketua keluarga yang penyayang.

Pagi tadi saya sempat turun ke sebuah pasaraya di Kuala Lumpur. Cari barang-barang sedikit sambil melihat amalan orang ramai di pasaraya. Alhamdulillah, ramai sudah peka mengenai keperluan penjarakan sosial. Barang-barang di pasaraya pun penuh. Jadi kita tidak perlu panik.

Rata-rata netizen mendoakan kesihatan yang baik buat PM. Malah ada yang sayu melihat gambar-gambar ini, seolah melihat ayah sendiri ke kedai.

IKLAN

-berhati hati abah.. kesihatan abah adalah tersangat penting ketika ini…- Netizen

“Cucu kirim kinder joy leni. Tok abah pun kena pau jugak” – Netizen

“Love your style, fatherly sangat💖. Teringat arwah bapa saya. Always think of family and anak anak 1st. Moga Allah panjangkan usia Papa Tan Sri Muhyiddin”

-Macam abah😭 kalau p mall cari barang jenguk2 sambil tangan silang ke belakang. Rindu abah- Netizen

-Siapa lah yg bertuah dapat terserempak dgn pujaan satu negara itu,semoga PM sehat dan dilindungi Allah aamiin- Netizen

-inilah yang saya maksudkan sebagai ayah saya.Bukan PM saya kerana perilaku dan tindakan Tan Sri seperti perilaku arwah ayah saya.Al-fatihah buat arwah ayah saya 😞- Netizen

Sumber: Tan Sri Muhyiddin Yassin