Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul begitulah gambaran yang tepat untuk si ibu yang sedang berusaha mendapatkan rawatan untuk bayinya.

Ketika baru dilahirkan, bayi ini terus diuji dengan pelbagai komplikasi termasuklah organ dalaman gagal berfungsi. Tidak berputus asa dengan ujian yang menimpa, Puan Ummi Ar Rayyan ingin menjual barangan bayinya untuk menampung kos rawatan si kecil.

Assalamualaikum , ada tak yang sudi beli carseat ni .? Saya nak jual untuk buat tambahan dana operation anak saya.

Keputusan MRI SCAN otak anak saya baru dapat update dari doctor petang tadi . Dan hasilnya ada bebrapa pendarahan dalam otak anak saya, dan juga saluran air dalam otak tersumbat dan menyebabkan saluran air tu bengkak. Dan perlukan menjalankan operation tuk keluaran cairan yang tersumbat tu.

Anak saya baru berusia 46hari namun dah diduga dengan macam-macam penyakit. Semoga saja ada yang sudi beli carseat ni.

Ada beberapa lagi barang yang saya nak jual seperti stroller, baby carrier dan magic stroller. Terpaksa jual semua ni untuk buat tambahan dana operation .

Saharmi binti sahari
7070090395
Cimb bank
Prefer area klang sahaja yang boleh pickup . Tq

IKLAN

Mohon doakan kedua-dua anak perempuan saya sihat seperti anak-anak yang lain. Semoga Allah angkat segala penyakit yang ditanggung . Sungguh sebak hati seorang ibu melihat keadaan kedua-dua anak sakit. Doakan

(NUR DHIA SOFIA BINTI MUHAMMAD NASHRUN AIMAN )
(NUR RAFEEQAH RAISHA BINT MUHAMMAD NASHRUN AIMAN )

Amin-amin Ya Allah.

KISAH ADIK MULA DISAHKAN SAKIT

Ni gambar sofia sehari selepas lahir. Sebelum di masukkan ke NICU, Alhamdulillah adik sihat macam biasa. Sikit pun takde cacat cela kat badan adik, adik aktif sgt ‘kuat susu, kuat nangis. Happy sangat umie waktu lahirkan adik, susukan adik. Tuhan je yang tahu perasaan umie waktu tu macam mana.

IKLAN

Kakak icha dah ada geng 😘 umie dah ada geng juga. Pastu doktor bagitahu umie esok dah boleh discaj kalau adik dah berak kencing semua. Yeayyy happy sangat-sangat boleh jumpa abg yayan dengan abi. Namun apakan daya keesokan harinya doktor pakar datang nak cek SPO2 adik, tapi malangnya spo2 adik tak naik-naik. Naik pun dalam 84% je. Hm risaunyaa umie. So doktor bawak adik pegi wad baby untuk pantau sehari. Umie je yang boleh discaj 😭😭 sedih sangat.

Tapi masa tu umie yakin yang adik ada masalah nafas laju je sebab mungkin adik dah terberak dalam perut. Umie cuba pikir positif. Umie balik rumah tanpa adik. Sedih sangat-sangat dengan bengkak susu lagi, sebab adik tak susu. Hm .

ADIK DAH KRITIKAL

Dan keesokan harinya, pukul 8pagi macam tu doktor call umie. Bagitahu nak jumpa umie dengan abi nak update pasal adik. Happy sangat-sangat. Umie fikir masatu dah boleh bawak adik balik. Tapi bila dah smpai hospital , umie nampak adik terbujur kaku di katil baby 😭😭 dengan oksigen kat mulut, wayar hampir penuh satu badan . 😭😭 adik tak bergerak.

IKLAN

 

Ya Allah luluhnya hati umie masa tu tengok adik. 😭😭 Doktor bagitahu umie yang ada dah kritikal, sarat, tenat 50-50 😭 Allahu ‘umie rasa nak pengsan je masa tu bila doktor cakap macam tu. Tambahan lagi doktor cakap adik kena sawan banyak kali. Sehinggakan kena pasang camera kat katil adik untuk pantau sawan adik.

BENGKAK-BENGKAK BADAN ADIK

Misi pun kena jaga adik 24jam. 6 jarum masuk kat setiap badan adik 2 jarum kat kepala, 2 kat tangan, 2 kat kaki. Untuk masukkan ubat, darah, air, vitamin macam-macam lagi. 😭 bengkak-bengkak badan adik. Tak sanggup umie tengok. Masa tu umie dah taktau nak pikir apa lagi. Ya Allah berat sungguh ujian . Tapi umie cuba berpikiran positif, umie tau Allah uji umie sebab Allah sayangkan umie. Allah nak umie sujud minta pertolongan dengan DIA . 😭 Banyak sakit yang adik kena tanggung, paru-paru bedarah ,usus tersumbat, buah pinggang cedera, macam lagi.

SEMUA ORGAN DALAMAN ADIK ROSAK

Sampai satu masa doktor ckp ‘hampir semua organ dalaman adik rosak 😭 Allahu . Umie memang taktau nak buat apa dah, umie dengan abi hanya mampu doakan adik semoga adik kuat jalani semua tu, umie tau adik kuat ‘ semoga Allah angkat semua penyakit adik. Umie tak mintak banyak ‘cukup umie diberikan peluang untuk jaga adik ‘ rawat adik pun dah cukup bahagia buat umie 🤲🏻🙏🏻😭 Sebelum ni umie diuji dengan kesakitan yang Kakak icha, namun kalini umie diuji dengan kesakitan adik 😭 Allahu . Syukur alhamdulillah banyak yang doakan adik ‘ banyak yang bagi adik baju cantik-cantik . Adik cepat balik ye . 😭🤲🏻

Kredit:Ummi Ar Rayyan

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)