Ketika tarikh melahirkan semakin hampir sudah tentu si ibu merasa risau. Tambah pula apabila sudah ada terasa tanda-tanda untuk bersalin. Simptom mahu bersalin adalah berbeza untuk setiap wanita. Ada yang cepat dan ada juga yang mengambil masa berhari-hari ataupun berminggu-minggu barulah selamat melahirkan bayi.

Berikut perkongsian dari Dr Muhammad Izzat Abdul Razak mengenai tanda-tanda nak bersalin yang perlu diketahui tanpa perlu risau di peringkat awal.

Dah Mula Keluar Tanda (Show)

Tanda tu maknanya lendir likat bercampur darah yang keluar dari faraj. Keluar tanda bukan bermakna bayi akan keluar dalam beberapa minit lagi, macam dalam drama Melayu tu. Keluar tanda ni mungkin amaran awal yang memberitahu pangkal rahim ibu da mula matang dan mula menipis sebagai persediaan awal untuk kelahiran.

Artikel Menarik: [Keberanian Ibu Czer, Kena Belah Berlapis-Lapis Di Perut. Bukan Sekadar Baring, Keluar Baby!]

Ada Yang Sekejap, Ada Yang Lama Sakit Baru Bersalin. Dugaan Sebelum Tengok Muka Anak Tersayang!

Bukannya confirm-confirm akan beranak kalau keluar tanda, ada yang kaluar tanda arini minggu depan baru dia bersalin. Jadi tak perlu melompat-lompat untuk segera ke hospital jika turun tanda sikit-sikit. Tapi kalau dah ada tanda bersama sakit contraction maka cepat cepat ke hospital, dikhuatiri suami anda pulak yang jadi bidan nanti .

Rasa Sakit Kontraksi

Mengeras-ngeras atau contraction kadangkala biasa berlaku pada hujung-hujung kehamilan. Contraction tanpa rasa sakit ini dinamakan Braxton Hicks. Ini belum lagi nak bersalin.

IKLAN

Ada Yang Sekejap, Ada Yang Lama Sakit Baru Bersalin. Dugaan Sebelum Tengok Muka Anak Tersayang!

Rahim mengeras disertai rasa sakit tu adalah tanda-tanda awal nak bersalin. Semakin kerap sakit kontraksi tu, semakin panjang kontraksi itu semakin dekat dgn masa bayi dilahirkan. Kontraksi penting untuk menjadikan pahal rahim menipis dan membuka pintu rahim untuk proses kelahiran.

Artikel Menarik: [Jangan Meneran Awal, Doktor Suruh Teran Baru Teran. Risiko Terkoyak Kalau Teran Awal]

Air Mentuban Turun

Selaput yang menyelaputi bayi dalam rahim boleh pecah secara tiba-tiba dan ibu mengalami turun air yang banyak, ingatkan kencing tapi rupanya air mentuban. Lazimnya ibu akan memberitahu air suam mengalir dengan laju secara tiba-tiba pada pehanya sehingga membasahkan seluar dalam atau kain.

IKLAN

Kalau air turun masa tgh tidur mungkin cadar atau tilam akan basah juga. Air yg keluar sedikit sedikit dan tak membasahkan seluar dalam lazimnya bukn air mentuban, mungkin hanyalah lendir biasa sahaja.

Ada Yang Sekejap, Ada Yang Lama Sakit Baru Bersalin. Dugaan Sebelum Tengok Muka Anak Tersayang!

Sakit kontraksi yg semakin kerap menyebabkan selaput bayi ini pecah dah mengeluarkan air mentuban tersebut – juga adalah tanda-tanda nk bersalin.

IKLAN

Walaubagaimanapun lain orang lain pengalamanya. Ada yang turun tanda tapi taksa kluar air mentuban. Ada yang sakit sikit-sikit, terbatuk sikit baby pun keluar.

Jika anda khuathir atau kurang pasti dgn tanda-tanda yang anda alami segeralah dapatkan pemeriksaan doktor. Lain kehamilan lain caranya, lain sakitnya dan berbeza tanda-tanda nak bersalinnya.

Artikel Menarik: [Ibu Sepatutnya Bangga! Saat Bertarung Nyawa, Alat Inilah ‘Berjasa’ Dalam Labour Room]

Buat para ibu yang mahu bersalin, tenangkan diri dan jangan stres. Mintalah sokongan dari suami dan ahli keluarga yang lain. Selain itu, mohonlah kemaafan dari orang-orang terdekat terutamanya kepada suami untuk memudahkan proses bersalin.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI