Hati ibu mana yang tidak sedih jika bayi dalam kandungan disahkan meninggal dunia? Penat lelah membawanya dan tiba-tiba diberitahu si kecil itu sudah ‘tiada’. Ia kenyataan yang menyakitkan tetapi harus juga diterima dengan reda. Sesungguhnya ia satu ujian yang sangat berat.

Begitulah yang dialami oleh Rohayu Meslan apabila kandungannya yang mencecah usia 27 minggu, 6 hari dan tiba-tiba tiada pergerakan bayi yang dirasakannya. Menurut ibu ini, kali terakhir pergerakan bayinya sangat kuat sebelum tiba-tiba tiada pergerakan lain dirasainya selepas itu.

Sebak baca perkongsian ibu ini.

“Sebak, Tapi Nama Adik Akan Sentiasa Disebut Dalam Doa Mama Ayah…”

Day 44..end of confinement

Hari ini setel pegi check up hospital & buat sijil kematian untuk anak mama..x pernah sangka mama akan simpan sijil ni..sayu je tengok..nama adik xde dlm ni sbb adik da x bernyawa dr dlm kandungan lg..org jpn ckp klw lahir hidup lepas tu meninggal baru dftar nama..xpe la..nama adik akn sntiasa dlm ingatan mama untuk disebut dlm doa mama ayah❤️

Hari ni baru rase ade sedikit kekuatan nak share pengalaman melahirkan anak syurga mama..mama share supaya boleh dijadikan pengajaran untuk semua terutama ibu2 yg sdg tggu hari untuk melahirkan..post yg agak panjang.

Tak Rasa Baby Gerak, Pergi Check Di Hospital

1 Mei 2020

Kandungan da mencecah 27w6d..baby gerak ok normal mcm selalu…terasa last pergerakan dia sgt kuat..lpas tu terus xde gerakan..decide pegi pac HTAR

Nurse pakai doppler ntok cari heart beat baby..lame..tp x dapat2..hati da rase x sedap sbb mmg x rase lgsg baby gerak..tggu utk scan byk doa just harap baby ok cume kurg gerak..

Masok bilik scan ade sorg doktor scan…dia diam je x ckp ape..lame jgk dia scan..lastly dia ckp tggu kjp dia pggil doc pakar..mmg aty kuat ckp ade something yg x kene..tanye nurse tp nurse ckp tggu doc nnty dia akn explain..air mata da start bertakung..nurse tu tenangkan..soh tarik nafas semua..

X lame lps tu doc pakar dtg repeat scan then dia ckp slow je dgn doc lg sorg..x lame kemudian baru dia ckp ape yg jadi..dia x dpt jmpe heart beat baby..dia sahkan baby IUD (intrauterine death)..time tu mmg x taw nk ckp ape..hanya boleh nangis je..Allah.

IKLAN

Artikel Lain: [Suka Sangat Bermekap Masa Mengandung? Hati-Hati, Ada Kandungan Dalam Alat Solek Yang Bahaya]

Rasa Kosong, Tak Sangka Baby Dah ‘Tak Ada’

Rase mcm separuh nyawa mama da pergi..kosong..padahal 4 hari sebelum tu baru scan kat htar jgk sbb mama mmg ade appmnt dgn pakar..baby ok je baik2..mmg aktif..doc ckp xde pape mslh juz ckp uri mcm ke bwh ckt tp still ok sbb x tutup jln pon..

Lps tu doc panggil husband then bgtaw ape yg jd..suami pun terkejut & sedih dgn ape yg jadi..sebelum ni kita dgr pgalaman org baby mninggal dlm perut..x sgka bnda ni jd kat diri sndiri..mmg rase x kuat..bygkn lg bbrapa bln nk smbut org baru..da rase prgerakan baby kuat dlm perut tetbe da xde..pada Allah je tmpt kite bergantung..Allah.

Then doc soh balik dulu dia bg mase 2 mggu ntok baby klua scara natural..klw x kluar jgk akn induced ntok bersalin.

Pergi Hospital Untuk Bersalin

12 May 2020

29w4d..after almost 2 weeks..hari ni tarikh kene serah diri sbb mmg xde tanda nk bersalin..mmg mama da ready..sakit pon xpe sbb mama da x snggup nak bia adik lame2 dlm perut..mama nk mudahkan jalan adik ke sana..mama x sanggup nak bwk perut besar tp baby mama da x ada nyawa😭

Sebelum masuk ubat (prostin) doc ade scan & bgtaw baby breech dlm kndungan..dia tanye nk teruskn jgk ke ntok induce..tp mama ayah mmg da buat keputusan x nak lengah2 lg..mama sanggup ambik risiko..lagipun adik kcik lg doc estimated berat dlm skilo..in shaa Allah bole klua walaupun breech..tp dlm mase sama mama takut jgk..byk kn doa..mintak org doakan..takut sgt2.

Syukur, Masuk Ubat Ke-2 Rasa Nak Bersalin

13 May 2020

Pagi dlm pukul 5.40 a.m doc kejut ckp nk masuk ubat..doc explain klw induce ubat (prostin) ni 1 cycle 3x je bole masuk ubat..da msuk yg pertama kne tggu 6 jam ntok cek jln & masuk ubat kedua..then ubat ketiga 24 jam dr ubat pertama..klw da 3x masuk x berjaya bersalin doc akn stop dulu then akn bg tarikh ntok next cycle..

Alhamdulillah berkat doa org sekeliling Allah mudahkan semua nya buat mama..masuk ubat kedua pukul 12.30 p.m ptg dlm pukul 6.30 cek jln baru bkk 2 cm..mama ingat lame lg la nk bersalin sbb mase kakak eyhan dulu da 4 cm pun amik mase lame jgk sblom bkk full..

Tp lps mgrb tu sakit makin kuat smpai da pgg je besi katil..dlm kol 10 p.m da x tahan sgt mama bgtaw nurse then nurse cek da 9 cm..Allah..mama takut tapi mama da ready..adik nak kluar kan syg..nak jumpe mama..terus kene tolak ke labour room..

Adik Buat Suprise, Scan Perempuan. Keluar Lelaki, Rambut Lebat

14 May 2020

Pukul 12.04 a.m mama selamat lahirkan wildan syurga mama..tapi mmg berbeza kali ni..tiada tangisan yg mama dgr..air mata mama je yg laju turun..adik kluar punggung dulu doc ckp..doc ckp mama kuat sbb bole lahirkan adik dlm keadaan breech & intact (tiada koyakan @ luka)..mama kuat untuk adik syg..

Terbelit Tali Pusat

Doc ckp lg adik terbelit tali pusat 2 lilitan kuat then doc ckp tu sbb nye adk pergi..tp doc ade ambik sample uri ntok taw klw ade mslh lain jgk..sbb mama ade gdm & hb low (thalasemia carrier) time prgnant.

Doc letak adik kat dada mama..moment yg sama mcm mama lahirkan kakak tp perasaan yg berbeza..comel anak mama..rambut lebat sgt..yg paling mama ayah x sangka adik bole buat surprise..mase scan doc ckp baby girl tp yg klua baby boy..mama da dpt sepasang zuriat..trima kasih Allah

Pagi tu mama da slamat masuk wad balik untuk doc pantau..ayah tolong uruskan pengebumian adik..mama ayah da bincg nk kebumi adik kt kg mama sbb dkt dgn rumah atok nenek..stiap kali balik kg bole mama ayah melawat adik..mmg sedih x dpt uruskan adik sbb mama kene stay hospital..ayah ckp jgn sdey2 sbb kite da ade ank syurga..ape yg jd mesti ade hikmah..mama kuat sbb ade org2 sekeliling yg slalu bg nasihat & semangat..

Artikel Lain: [Mengaji & Solat Waktu Mengandung, Bayi Dalam Kandungan Dapat ‘Rasa’ Sekali. Niat Ikhlas Kerana Allh SWT]

Ibu-Ibu, Tolong Alert Pergerakan Bayi

Terima kasih adik sbb jd penghuni dlm rahim mama selama 7 bln..adik tetap dlm hati mama ayah walaupun kita x dpt hidup bersama..sampai bile2 pon mama akn ingat adik..untuk ibu2 yg sedang menunggu hari ntok bersalin alert la tntg pergerakan baby..mcm kes baby ammar ni walau kandungan baru 27w6d lagi 1 hari je nk genap 28 w ntok kira gerakan baby tp Allah lebih sygkan adik..sbb tu jgn perlekehkan klw ibu2 yg mengandung bwh 28w ckp baby x gerak or kurang gerak..ckp baby kecik lg sbb tu x rase..tp naluri ibu tu selalu nye betul..baby kt dlm kite x nampak..banyak kan doa..in shaa Allah smua akn baik2 sahaja

Mama ayah & kakak eyhan da redha adik pergi dulu..nanty kite kumpul same2 kat sana ye..syg adik ammar sgt2🥰

Alfatihah (dibaca) untuk anak mama
Muammar bin Muhammad Muzzamer.

Ujian sebegini memang berat untuk kita lalui, tapi ada hikmah di sebaliknya. Sama-sama kita doakan yang terbaik untuk Rohayu sekeluarga. Semoga mereka terus tabah dan kuat. Untuk para ibu yang sedang menunggu hari, peka dengan pergerakan bayi anda. Sekiranya ada rasa yang tidak kena, segeralah ke hospital. Sama-sama kita sedekahkan Al Fatihah buat adik Muammar bin Muhammad Muzzamer.