Anak adalah anugerah terindah yang Allah SWT kurniakan kepada semua pasangan yang berkahwin. Kehadiran cahaya mata disambut dengan penuh kesyukuran dan kasih sayang. Dek kerana sayang, anak dimanjakan serta segala kehendaknya akan diikuti sehingga menjadi terlalu manja.

Semasa anak kecil, itu adalah perkara biasa. Tetapi jika dibiarkan sehingga dewasa, ia akan memberi kesan kepada anak-anak.

Boleh Dimanjakan, Tapi Usah Berlebihan

Anak-anak yang berumur enam tahun ke bawah sedang mengalami tumbesaran otak yang pesat. Dikatakan:

90 peratus daripada bahagian otak dibina sewaktu enam tahun pertama. Ia merangkumi komponen-komponen yang berkait dengan EQ atau Emotional Quotient. Selebihnya 10 peratus mula dibina dari umur 7 tahun sehingga usia mereka 20-an; dan ini adalah pertumbuhan IQ.

Boleh Nak Manjakan Tapi Ada Batasnya:

1. Tahu apa yang boleh dan tidak boleh
2. Perlu hormat semua orang
3. Ibu ayah tak ikut semua kehendak anak

Ajar Anak Buat Kerja Rumah Dari Kecil, Anak Lebih Berani & Pandai Berdikari. Bagusnya!
Sumber foto: www.freepik.com
Apa Itu Manja?

Manja bukan sekadar apaila setiap kemahuan anak dituruti. Ia mempunyai banyak peringkat seperti:

IKLAN

1. Bayi baharu lahir perlukan belaian kasih sayang sebab dia memerlukan perhatian yang tinggi dengan dakapan kasih sayang dan dia tak boleh terus berdikari.
2. Ketika anak berusia 1 tahun ke atas – Inilah masa kritikal untuk mak ayah ciptak ikatan dengan anak-anak. Ajar anak dengan cara makan di meja, masukkan baju kotor dalam bakul, keluar berjalan tak semestinya perlu dibelikan permainan dan banyak lagi.

Baca Juga:

“Power Kaki Mak-Mak Ni.” Adira Kongsi Video Ambil Remote Guna Kaki, Ramai Ibu Boleh Relate!

Cara Rasulullah SAW Tunjuk Rasa Sayang Memang Amazing, Jadi Contoh Untuk Para Ayah!

IKLAN

Memang Lasak Tapi Hati Anak Lelaki Ni Lembut. Pandai ‘Tackle’, Mudah Dengar Kata

Lelaki Atau Perempuan, Tetap Sama

Sama ada anak kita lelaki atau perempuan, layanan dan didikan yang diberikan haruslah sama rata. Ajarkan mereka untuk membuat kerja rumah dan memikul tanggung jawab bersama-sama. Jangan sesekali hanya diajarkan pada anak perempuan untuk membuat kerja rumah, sedangkan anak lelaki boleh berehat menonton televisyen.

Menurut Steve Biddulph, penulis buku Raising Boys & Raising Girls, anak perempuan lebih cepat matang daripada anak lelaki. Kematangan ini berlaku kerana hormon estrogen (hormon dalam badan perempuan) membantu menghubungkan kedua-dua belah otak kanan dan kiri pada peringkat yang lebih cepat berbanding anak lelaki).

IKLAN
Ajar Anak Buat Kerja Rumah Dari Kecil, Anak Lebih Berani & Pandai Berdikari. Bagusnya!
Sumber foto: www.freepik.com
Kerja Harian Yang Menjadi RUTIN

Tiada salah untuk ibu ayah melatih anak-anak membuat kerja rumah semasa mereka masih muda. Ia dianggap satu rutin praktis yang sangat baik dan membantu anak-anak menjadi lebih berdikari dan tidak terlalu bergantung kepada orang lain pada masa akan datang.

Sumber: Mingguan Wanita

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)