Masa bermain sangat penting untuk kanak-kanak. Ketika kanak-kanak bermain, ibu bapa perlu turut serta dan memberi tambah nilai dalam permainan mereka seperti mendidik nilai-nilai murni secara tak langsung anak-anak akan bermain sambil belajar.

Begitulah cara yang diterapkan oleh Puan Nur Jannah Nur Iskandar dimana beliau mendidik anaknya bermain sambil belajar.

From a kinderprenuer mom for her lovely kids

“Kids wont remember that fancy toy or game you bought for them. They will remember the TIME you spent with them”

Sofea diajar tlg mommy daddy kemas rumah, basuh pinggan, masukkan baju kotor dlm bakul, kemas toys lepas main etc. After dia dah siap, puji dia berbakul2: masha allah rajinnya anak mommy! Solehahhh sgt nnt Allah syg

Time ni dia main based on mommy’s instructions. Contoh: “Ok sofea can u put starfruit on a yellow plate?” Ajar dia dengar arahan, colour, types of fruits, healthy and unhealthy food dan mcm2 lagi

Painting using celery

Fine motor skill activity. Sorting beads into different colours. Dah siap xmau amik gambo pon amboi!

most of the items kt beli kat diy, murah dan macam2 ada dzeti utk start activity yg ni ke general questions? for me, dia lahir2 pun dah start boleh buat activity. intro flash card, story telling, etc

Hands eye coordination. Ajar anak menumbuk menggunakan lesung batu, scooping, kebersihan dan jgn lupa puji usaha dia. Subhanallah! Rajinnya anak mommyyyy

Matching colour menggunakan kain felt dan batang aiskrim. Boleh buat pretend play main jual2 aiskrim dan pilih flavor ice cream

Fine motor skill and colours sorting. Letak small button on caterpillar

Numbers and colours

Excellent fine motor skill activity

 

 

Tinggalkan Komen