Bagi anak 2 tahun, semua orang macam sama sahaja padanya. Jadi dia akan juga marah nenek dan atuk dia. Jerit pada mereka dan sebagainya. Ikuti perkongsian Ibu ini.

Bila anak buat begitu kepada atuk dan nenek, tiada masalah untuk anda membetulkan dia di depan atuk dan nenek mereka.

Contoh kata-kata yang boleh jadi menyelesaikan 2 masalah dalam satu masa ialah;

“Oh, mama tahu sayang suka menjerit-jerit sebab sayang belum faham. Sayang, menjerit pada orang lain tu tak elok. Sebab sayang masih kecil lagi, mama tak cubit mulut sayang. Tapi bila dah besar, buat macam ni, mama akan cubit mulut dan hukum. Sekarang say ‘nenek’, say ‘atuk’ say ‘love you’”

Kemudian ambil tangan dia dan usap.

IKLAN

Dan usap kepala dia dan kata :

“You are a good boy…sikit lagi, bila dah mula faham, abang akan berhenti menjerit-jerit pada orang begini. Terutama pada nenek dan atuk. Sebab you are a good boy and you love nenek and atuk. And mama loves you…sekarang minta maaf dengan nenek dan atuk. Tak elok kita jerit-jerit pada orang ya. Minta maaf dan cium tangan nenek dan atuk.”

Bila anak itu ulang untuk kali KEDUA, maka beri amaran yang lebih TEGAS.

Keraskan lagi suara. Guna jari untuk say, “NO”

Dan nyatakan perkara itu tak elok. Suruh minta maaf and say Yes, Yes, Yes! bila dia minta maaf.

Bila dia nak buat lagi sekali :
Cepat-cepat tutup mulut dia dan bawa dia ke tempat lain dan kali ini perlu lebih keras untuk saya No, No and No! dan bila dia dah mula tunjukkan boleh control behavior dia, katakan Yes, yes, yes dan katakan bagus dia pandai tak jerit pada orang.

Semasa membetulkan perbuatan anak itu, fikirkan juga mengapa dia suka menjerit. Adakah dia mengikut seseorang atau bagaimana? Dan selesaikan yang itu juga.

Bila nenek dan atuk dengar, mereka tahulah yang sayang sebenarnya sedang mengajar anak sayang berakhlak mulia. Dan secara tidak langsung nenek dan atuk yang dah lupa budak usia 2 tahun memang begitu akan teringat balik anak-anak dia masa usia begitu pun seperti itu.

Jadi mak dan ayah ni perlu pandai

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)