Kebelakangan ini kebanyakan ibu bapa akan memilih carrier untuk bawa anak dengan tujuan untuk mudah bawa berjalan. Ye betul memudahkan tetapi adakah carrier itu selesa dan sesuai untuk anak?

Memang banyak pilihan carrier dengan pelbagai jenama tetapi sejauh mana carrier tu sesuai dengan anak kecil kita. Ramai ibu bapa tak tahu kesilapan menggunakan carrier ini.

Perkongsian dari Farah Soraya ini boleh memberi panduan penggunaan carrier yang betul.

Lately ni banyak betul jumpa parents yang carry anak dalam carrier non ergonomic and facing forward . Ramai parents yang belum sedar atau tak tahu yang non ergonomic carrier and facing forward macam dalam gambar ni tak sesuai and tak elok untuk baby .

IKLAN

Pagi tadi terjumpa satu family, bapanya pakai carrier tapi baby facing forward mcm tergantung position baby tu . Kalau lah baby kecil tu boleh bercakap mesti dia akan bagi tahu yang dia tak selesa dengan position macamtu .

Buat pilihan tepat

Kita dulu pun zero knowledge bab carrier ni semua . Ada jugak beli carrier hipseat which is kita fikir ohh mesti baby selesa duduk dalam ni . Bila dah belajar gali ilmu rupanya hipseat tu tak sesuai untuk baby . Tulang baby tu dah la lembut . Kesan penggunaan jangka masa panjang boleh effect tulang belakang baby .

M shaped posisi terbaik untuk bayi

Kadang kalau ternampak dekat airport memang kita hati kering je tegur and bagi tahu parents . So far semua okay and ada jugak yang cakap saya tak tahu pun. Those yang tak tahu tu ok la tak apa . Mana yang dah tahu tapi still do the same way harap dapat ubah cara . Kadang rasa macam nak je buat flyers regarding ergonomic carrier and the best position to carry your baby in carrier.

IKLAN
Kedudukan betul dan salah dalam carrier

Hip seat carrier tak disarankan untuk pakai ye. Carilah carrier yang ergonomic . Sekarang ada macam macam jenis ergonomic carrier dengan harga mampu milik . Carrier aisy yang mommy pakai sekarang pun mommy beli preloved je . Atau boleh sewa dulu sebelum beli . The best position baby dalam carrier mestilah M shaped . Kalau kaki baby terlunjur tergantung memang tak boleh ye .

Tulang baby tersangatlah lembut

So parents , please lah aware and prihatin tentang kedudukan bayi di dalam carrier . Kesian baby duk dalam carrier tapi tak selesa. Rajin-rajinkan diri gali ilmu and search apa tu hip dysplasia. Jangan sebab nak harga murah tapi lupa tentang keadaan dan keselesaan bayi sendiri .

IKLAN

Antara carrier yang ergonomic parents boleh cari and beli is cuddle me , tugeda , nana (rasanya yang ni harga mampu milik) . Nak yang mahal lagi ada ergobaby dan lain lain.

Ni ha cuba ibu bapa try buat cam gini . Apa kita rasa bila tergantung macam tu? Kalau kita pun rasa tak selesa apa lagi bayi.

Boleh jugak join group Malaysian Babywearers Malaysian Babywearers (Official) utk gali ilmu ttg baby wearing .

Disclaimer : Saya tak jual carrier . Saya cuma berkongsi info sahaja.

Sumber: Farah Soraya