Biskut red velvet crunchy rupanya sedikit ala biskut ‘mahal’ yang selalu di jual di kiosk-kiosk di pasar raya. Kalau beli, harganya agak ‘keras’ juga. Rasa tak puas makan kalau beli.

Sebenarnya kita boleh sahaja buat sendiri biskut ini. Tak susah mana pun. Lebih berbaloi buat sendiri. Boleh makan berulang-ulang. Anak-anaklah yang paling gembira sebab boleh makan dengan puas berbanding beli.

Biskut Red Velvet Crunchy Guna Sukatan Sudu

RESIPI BISKUT RED VELVET CRUNCHY 

Biskut Red Velvet Crunchy Guna Sukatan Sudu, Anak Boleh Makan Puas-puas

Anak Boleh Makan Puas-puas

BAHAN-BAHAN:

210gm tepung gandum
1 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu teh soda bikarbonat
200gm mentega asli / pure butter
130gm gula perang
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan susu pekat manis
100gm almond flakes
60gm cornflakes kisar
2 sudu teh red velvet emulco
100gm white/dark choc chip

CARA MEMASAK:

  1. Putar mentega, gula perang dan esen vanilla hingga sebati.

2. Masukkan susu pekat manis, telur dan red velvet emulco. Putar lagi hingga sebati.

IKLAN

3. Masukkan semua jenis tepung, cornflakes kisar, almond flakes, chocolate chip dan gaul hingga rata.

4. Sudukan adunan atas dulang pembakar. Tekan dengan garpu.

Biskut Red Velvet Crunchy Guna Sukatan Sudu, Anak Boleh Makan Puas-puas

5. Bakar biskut pada suhu 160c selama 20 minit.

6. Bila biskut telah masak, biar hingga betul-betul sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

IKLAN

Biskut Red Velvet Crunchy Guna Sukatan Sudu, Anak Boleh Makan Puas-puas

Kredit resipi & foto: Rozmaliza Omar

 

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI