Ibu dan bapa sebenarnya adalah cerminan dan idola kepada anak-anak kecil kita. Mungkin kita tidak sedar, apa jua perkataan yang dikeluarkan dari mulut kita menjadi ajukkan anak-anak kecil kita.

Maka gunakanlah perkataan yang baik-baik dan penuh sopan santun agar anak-anak kita juga mengikut percakapan yang baik belaka.

Anak Dengar & Tiru Percakapan Kita Tanpa Sedar, Cakaplah Yang Baik-Baik!

Menurut Public Health Malaysia, bayi seawal usia 8 bulan, kanak kanak akan mula meniru tingkahlaku dan pertuturan ibu bapa. Mereka memerhati, mendengar dan meniru percakapan kita tanpa kita sedari.

Gunakanlah bahasa yang baik baik, walau dalam situasi marah dan tertekan kerana ada telinga dan mata kecil yang sedang memerhati anda.

Ketika bercakap, gunakanlah perkataan yang bersifat positif kerana bukan sahaja aufa positif yang dibawa bahkan perkataan itu sendiri mencerminkan keperibadian diri kita.

Anak Dengar & Tiru Percakapan Kita Tanpa Sedar, Cakaplah Yang Baik-Baik!

IKLAN

Apabila berada dengan anak, sentiasalahlah menggunakan perkataan seperti terima kasih, sabar, alhamdulillah mahupun syukur agar anak mendengarnya.

Terima kasih
Sentiasalah berterima kasih baik pada ahli keluarga atau anak itu sendiri. Perkataan mudah tetapi mendalam maknanya buat anak kita.

Sabar ya
Sifat positif perkataan sabar ini seolah membawa aura yang cukup kuat untuk kita. Maka sentiasalah gunakan ayat positif ini di rumah, bukan hanya kita bahkan anak juga terkena aura positifnya.

Alhamdulillah
Sentiasalah ungkapkan kata syukur tanda kita bersyukur dengan pemberian Allah. Perkataan ringkas tapi bila anak makin membesar dia tahu membezakan maksud syukur. Gunakanlah!

IKLAN

Anak Dengar & Tiru Percakapan Kita Tanpa Sedar, Cakaplah Yang Baik-Baik!

Good Job
Nampak mudah tapi pujian berbau positif ini sangat memberi makna pada anak kecil kita. Mereka gembira di puji. Gunakanlah selalu malah sentiasa.

Bertuah anak ibu
Ketika penat atau mood tengah down, elakkan berkata yang tidak baik pada anak. Gantikan dengan perkataan ‘bertuah’ yang lebih manis bunyinya.

IKLAN

I love you
Sentiasalah tunjuk dan sebut perkataan i love you ini berulang kali pada anak dan tunjukkan cara dan makna sayang itu. Anak memahaminya.

Terbaiklah!
Perkataan baik sudah cukup membawa maksudnya yang baik. Gunakanlah sentiasa!

Anak Dengar & Tiru Percakapan Kita Tanpa Sedar, Cakaplah Yang Baik-Baik!

Elakkan perkataan-perkataan yang tidak elok seperti nakal, degil dan sebagainya yang memberi kesan pada emosi anak kita. Jangan sekali-kali kita melabel anak kerana itulah kesilapan kita dalam berbicara. Jadi elakkan!

Artikel berkaitan: Kalau Anak Suka Cakap Kasar, & Jerit-Jerit, Mungkin Itu Caranya Kita Bercakap Dengan Dia

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI