Mencecah usia anak setahun sepatutnya ada beberapa patah perkataan anak boleh sebut. Walaupun masih pelat tetapi dia berusaha untuk menyebutnya berbanding anak yang tak bercakap tetapi memberi isyarat tunjuk saja.

Mungkin awal-awal kita boleh bertenang, namun jika masuk usia dua tahun ke atas masih lagi sama, tak boleh biarkan.

Semakin lambat ibu bapa menyedari perkara itu, semakin lambat rawatan diambil, sekali gus masalah lambat bercakap tidak dapat diselesaikan.

Pada masa sama, ia juga bergantung kemungkinan kanak-kanak itu berdepan pelbagai isu lain termasuk masalah fokus, autisme, kemahiran moto kasar dan saraf.

Kredit Gambar: pexels.com

Rawatan dengan terapis pertuturan atau pakar kanak-kanak di hospital perlu untuk mencari jalan penyelesaian. Bukan apa bimbang, anak akan ketinggalan dan tidak dapat menikmati fasa kanak-kanak yang normal.

Selain mendapat rawatan khusus, ibu bapa juga boleh ikhtiar dengan amalkan doa ini sebagai salah satu usaha untuk membantu anak cepat bercakap. Sebaiknya lakukanlah selepas solat. Mudah-mudahan dipermudahkan Allah.

IKLAN

Amalan untuk anak lambat bercakap

1) Jika anak anda masih lambat bercakap, boleh bacakan Surah An-Nisa’ ayat 164

Selain tu baca juga:

IKLAN

1) Surah al-Fatihah dan doa berikut pada madu,
2) Sapukan madu di bawah lidah anak yang lambat bercakap itu.

Selalu amalkan, Insya-Allah, anak tersebut dipermudahkan untuk bercakap dengan izinNya.

2) Penawar anak lambat bercakap Surah Taha Ayat 25-28

IKLAN

1. Baca ayat tersebut dan hembus ke dalam mulut anak.
2. Boleh juga diamalkan dengan cara sebanyak 21 kali tiap-tiap kali lepas solat subuh, untuk otak cerdas, akal yang sempurna, dan menguatkan daya ingatan.
3. Doa dan ikhtiar yang terbaik adalah dari ibu bapanya sendiri.
INSYAALLAH…

Ini juga salah satu ikhtiar bagi membantu pertuturan anak. Biar seiring dengan usaha dan doa. Barulah hasilnya juga positif.

Kredit: Semanis Kurma TV9Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)