Apabila anak disahkan dijangkiti penyakit tangan, kaki dan mulut atau HMFD, mereka akan ditumbuhi ulser pada bahagian dalam mulut. Doktor ini berikan cara untuk melegakannya.

HMFD yang semakin menular dan kes semakin meningkat. HMFD menyebabkan ulser di dalam mulut dan ia menyebabkan rasa sakit serta tidak selesa kepada bayi dan kanak-kanak. Justeru, ibu bapa boleh gunakan tip yang dikongsikan oleh Pegawai Pergigian Dr Iqbal Rosali ini.

BINTIK MERAH PADA LIDAH, LELANGIT DAN DALAM PIPI

Salah satu simptom penyakit ini ialah ulser di dalam mulut. Ulser bermula dengan beberapa bintik merah kelihatan pada lidah, lelangit atau pipi. Warna mukosa dalam mulut ialah merah jambu (pink). Bintik merah ini boleh dikesan dengan jelas.

BINTIK MERAH BERTUKAR MENJADI ULSER

Bintik merah akan bertukar kepada ulser, dan seperti ulser yang lain (seperti tergigit) akan datang dengan rasa sakit dan pedih juga.

Penyakit ini disebabkan oleh virus, oleh itu, rawatan untuk HFMD ialah dengan merawat gejala-gejala yang ada.

ANAK JADI KURANG SELERA UNTUK MAKAN & MINUM

Ulser di dalam mulut boleh menyebabkan anak kurang selera atau tidak mahu makan/minum kerana sakit dan pedih untuk menelan. Ini boleh menyebabkan dehidrasi.

6 LANGKAH PERLU BUAT BILA ANAK TUMBUH ULSER KERANA HMFD

#1 Pastikan anak-anak cukup pengambilan makanan dan minum air.

#2 Gunakan ubat tahan sakit dengan nasihat doktor. Dapatkan sapuan seperti bonjela untuk memberi kelegaan (walaupun sementara). Dapatkan nasihat doktor jika sakit tidak berkurangan dan anak menolak untuk makan/minum.

#3 Jika anak-anak sudah pandai berkumur dan meludah, boleh berikan pada mereka ubat kumur seperti Listerine atau Colgate Plax. Atau pun boleh gunakan air garam suam. Berkumur dalam 30 saat, dan pastikan mereka meludah kembali. Elakkan tertelan kerana akan lebih pedih terasa.

Anak Merengek Sebab Ulser Dalam Mulut Akibat HFMD, Doktor Ini Kongsi Cara Legakannya

#4 Kurangkan rasa sakit ulser dengan memberi minuman sejuk kegemaran mereka supaya mereka selesa untuk menelan. Ais krim pun boleh.

#5 Sentiasa pantau tanda-tanda dehidrasi seperti bibir yang kering, lemah dan pucat.

#6 Pantau ulser di dalam mulut sama ada makin berkurangan/sembuh atau makin bertambah ulser yang baru.

Penyakit disebabkan virus seperti HFMD adalah self-limiting. Ia akan sembuh sendiri dalam tempoh 7-10 hari. Ulser di dalam mulut akan sembuh tidak lebih dari 2 minggu. Jika berlarutan, dapatkan nasihat doktor.

Langkah-langkah pencegahan lain seperti di dalam poster oleh Bahagian Pendidikan Kesihatan KKM.

Anak Merengek Sebab Ulser Dalam Mulut Akibat HFMD, Doktor Ini Kongsi Cara Legakannya Anak Merengek Sebab Ulser Dalam Mulut Akibat HFMD, Doktor Ini Kongsi Cara Legakannya Anak Merengek Sebab Ulser Dalam Mulut Akibat HFMD, Doktor Ini Kongsi Cara Legakannya

 Sumber: Dr. Iqbal Rosali

[ Atikel berkaitan: Awas, Orang Dewasa Pun Boleh Jadi Pembawa HMFD! Ikuti Penjelasan Doktor Ini Untuk Elak Penularan ]

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI