Bila anak suka buat sepah, ibu bapa janganlah marah-marah. Sebenarnya itu petanda mereka seorang yang genius. Cuba kenal pasti ciri-ciri menerusi perangai anak kerana golongan genius ini sering menunjukkan sikap pelik dan ganjil berbanding yang lain.

Malah kadang kala mereka juga disisihkan sejak kecil kerana berkelakuan ‘kera sumbang’ dan gemar bersendirian disebabkan mereka gemar melakukan apa yang mereka fikirkan sahaja.

Anak Suka Buat Sepah, Mak Ayah Jangan Marah-marah, Itu Petanda Mereka Seorang Yang Genius

Artikel lain: Penat Kan Nak Kemas Bila Anak Buat Sepah? Mama Papa Boleh Cuba 10 Tip Ini Untuk Elak Diri Jadi Singa Lapar

Jom semak apakah ciri-ciri yang dimiliki oleh individu yang genius. Mungkin di kalangan ahli keluarga anda atau anda sendiri merupakan seorang yang genius.

1. Pemikir Yang Sangat Mendalam

Apa jua aspek pasti difikirkannya sehingga ke akar umbi.

Fikiran mereka sentiasa bergerak dan berputar, malahan mereka juga cenderung untuk memikirkan masalah dengan lebih produktif.

Pada masa sama, mereka juga akan memikirkan perspektif yang berbeza dan kemungkinan hal negatif yang boleh berlaku.

Dengan setiap perspektif, mereka akan memahami masalah dengan lebih baik dan mencari bukan sahaja penyelesaian tetapi juga berinovasi melaluinya.

2. Tidak Jemu Dengan Ilmu Pengetahuan

Mereka sentiasa mendambakan pengetahuan dan akan berusaha keras untuk mencuba mahupun menerokai kemungkinan dalam semua perkara yang mereka fikirkan.

Hampir tidak ada hari di mana mereka tidur tanpa mempelajari sesuatu yang baru atau mendalami sesuatu yang mereka fikirkan.

3. Mengaku Tidak Tahu

IKLAN

Semakin kurang bijak anda semakin anda melebihkan keupayaan mental.

Jika ada, lebih ramai orang yang bijak meremehkan perkara dengan harapan mereka dapat mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang mereka tidak tahu.

Golongan seperti ini merasakan mereka lebih produktif untuk mengakui hakikat bahawa mereka tidak tahu sesuatu dan berusaha untuk mengetahuinya.

Anak Suka Buat Sepah, Mak Ayah Jangan Marah-marah, Itu Petanda Mereka Seorang Yang Genius

4. Mereka Menikmati Dan Tidak Sabar Untuk Meluangkan Masa Dengan Diri Sendiri

Anda akan mendapati bahawa orang yang bijak suka ‘melaburkan’ masa dalam fikiran mereka sendiri.

Mereka juga cenderung lebih individualistik daripada orang lain, bukan sahaja menghabiskan terlalu banyak masa dengan orang ramai mengurangkan kepuasan mereka tetapi ia juga memberi mereka lebih sedikit masa untuk introspeksi pada pemikiran sendiri.

Kebanyakan mereka lebih gemar tidak berhubung dengan masyarakat dalam beberapa perkara yang mereka kurang minat dan hanya bercakap apabila rasa perlu.

Dalam erti kata itu, mereka ‘tidak benar-benar sesuai’ dengan hidup bermasyarakat.

IKLAN

5. Tidak Kemas Atau Tidak Teratur

Jika anda sering dituduh meninggalkan meja atau bilik yang tidak kemas, kemungkinan besar anda seorang yang genius!

Berdasarkan satu kajian yang dijalankan, Universiti Minnesota menyimpulkan bahawa jika seseorang itu tidak menghabiskan banyak masa untuk membersih dan mengatur barangannya, ia bermakna fikirannya sibuk dengan hal yang lebih penting.

Para penyelidik mendakwa bahawa ia membawa kepada output kreatif yang lebih baik.

Artikel lain: Anak Suka Buat Sepah Sebenarnya Dia Sedang Rangsang Sensori Deria! Jangan Marah Tapi Latih Anak Tak Buat Sepah

Anak Suka Buat Sepah, Mak Ayah Jangan Marah-marah, Itu Petanda Mereka Seorang Yang Genius

6. Kurang Tidur

Jika anda lebih suka berjaga lewat, kemungkinan besar anda tergolong dalam kalangan orang yang lebih pintar daripada segi intelek.

IKLAN

Penyelidikan seperti ini dalam Psychology Today mendedahkan bahawa burung hantu malam dikaitkan dengan tahap IQ yang lebih tinggi berbanding dengan burung hantu pagi.

Fikiran mereka jarang tenang dan sering sukar berehat kerana terlalu memikirkan sesuatu hal.

Orang seperti J.R.R. Tolkien, Pharrell Williams, Mark Zuckerberg, Charles Darwin dan Presiden Obama adalah ‘makhluk malam’.

7. Gemar Untuk Berlengah-lengah

Orang pintar akan menangguhkan tugasan remeh semata-mata mahu melakukan kerja berkaitan perihal diri sendiri.

Dalam erti kata lain, mereka gemar untuk berlengah-lengah kerana merasakan masa itu sebagai sesuatu yang sangat berharga dan diperlukan untuk mengendalikan tugasan yang lebih kreatif.

Sering kali kebanyakan kerja asal mereka datang melalui banyak masa yang dihabiskan untuk berfikir, merenung dan memikirkan apa sahaja yang mereka fikirkan.

Baca lagi: Sepah Sikit Tak Apa Boleh Kemas, Biarkan Anak Koyak Kertas, Banyak Kelebihannya!

 

 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI