Biasanya bagi ibu bapa yang baru mempunyai anak kecil kebanyakan belum dapat rentak  jadual anak terutama cara untuk mengendalikan situasi jika anak menangis nak tidur, nak susu, rasa tak selesa atau tak sihat.

Kebanyakan ibu bapa akan cepat gelabah dan risau hingga rasa stres. Tambah pula badan penat selepas seharian bekerja.

Kepada ibu ayah yang berdepan masalah anak susah nak tidur bolehlah amalkan surah Al Qadr ni. Baca surah ni mohon pada ALLAH supaya anak dapat tidur & tiup di ubun ubunnya. Ini antara doa berkesan yang berjaya tidurkan bayi yang merengek tak mahu tidur (dengan izin ALLAH)

Ada ibu yang stres sebab tak tahu kenapa anak menangis. Selain buat check up dengan doktor, ibu boleh amalkan zikir-zikir ni sebanyak-banyaknya:
1. HasbiAllahwanikmalwakil…
2. LahaulawalaQuataillabillahillaliilazim…
3. Astaghfirullahalazim…

IKLAN

Banyakkan juga mohon doa pada ALLAH. Selain tu, ibu boleh letakkan surah Yasin di sebelah bantal anak.

Sebelum tidur, ibu & ayah bacalah :
1. Ayat qursi
2. Al Fatihah
3. 3 Qul

Mohonlah pada ALLAH agar keluarga sentiasa dilindungi dan dijauhi dari sebarang musibah.

IKLAN

InsyaALLAH.. ALLAH lindungi kita sekeluarga. aamiin….

Kredit: FB 9bulan10hari

IKLAN

 

Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma is back!! Buat mama papa yang ada baby boleh merangkak, inilah masanya untuk anda sertai Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma! Serlahkan kepantasan dan kecomelan si manja merangkak dalam bemtuk video yang kreatif dan menarik.

Untuk join pertandingan ini, anda boleh daftar sekarang https://toko.ideaktiv.com/product/merangkak-race/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60193452950

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)