Cuba ajak anak jijak tanah atau rumput waktu petang, kalau mereka susah sangat nak tidur sebelum 10 malam. Kaki tangan yang bersentuhan dengan tanah atau rumput, kita namakan grounding, atau earthing.

Menurut Dr Mazliana Mazlan, anak-anak yang diberi peluang bermain walaupun dalam tempoh yang singkat sebenarnya dapat membantu mengurangkan hormon stres dan sekaligus beri peluang anak tidur lebih lena.

Kajian menyatakan, proses grounding sekurang-kurangnya 30 minit, dapat turunkan hormon stress iaitu cortisol dalam badan kita. Maka, anak-anak akan lebih mudah untuk tidur di malam hari kerana paras hormon stress telah menurun.

Tak perlu pegi jauh pun sebenarnya, tanah dan rumput depan rumah pun dah cukup. Asalkan ia betul-betul di atas tanah.

IKLAN

Kalau dapat pasir pantai dan air laut, lagi best kesan dia. Sebelum Isya’ pun, mesti anak-anak dah terlentok di bucu katil.

Sama-sama kita cuba ya, untuk beri masa 30 minit setiap hari biarkan anak berkaki ayam di depan rumah, supaya mereka dapat tidur awal dan berkualiti setiap hari.

IKLAN

Tidur sangat penting untuk perkembangan otak dan kesihatan tubuh badan anak kan? ❤️

Kedit: Dr Mazliana Mazlan
Follow saya untuk perkongsian lebih tentang pemakanan dan gaya hidup sihat anak-anak dan keluarga.

IKLAN

Mama jom rileks jap, klik link ni!

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)