Sebelum ini, ramai yang bersimpati dengan anak bongsu Shuib dan arwah Siti Sarah kerana tidak sempat merasa kasih seorang ibu. Malah ramai pihak serta rakan artis yang menawarkan diri ingin menjadi ibu susuan kepada Ayash Affan.

Bagaimanapun, Shuib menjelaskan bahawa dia lebih selesa sekiranya ibu susuan kepada anaknya itu tergolong dalam kalangan ahli keluarganya sendiri kerana untuk masa depan Ayash bila besar nanti.

Bahasakan panggil ‘Ibu’

Menerusi perkongsian video di TikTok, Hidayah Abdullah yang merupakan adik ipar kepada Allahyarhamah Siti Sarah yang kini dikatakan bertanggungjawab menjaga Ayash Affan, dia berkongsi perasaan teruja dan sedikit gementar walaupun dah ada anak sendiri.

Walaupun, dia tidak melahirkan Ayash Affan dari rahimnya, namun Hidayah akui bahawa dia lebih suka membahasakan dirinya sebagai ‘ibu’ meskipun agak kekok apabila berada di hadapan keluarga besar mereka.

IKLAN

Bila sembang berdua dengan Ayash, aunty suka bahasakan diri aunty ‘ ibu’. Ayash pun anak aunty. Walaupun bukan dari rahim aunty.

@n.hidayahabdullahMa third child 🤍 ##ayashaffan ##sitisarah♬ Saat Hilang Cintamu – Sarah

Tapi aunty kekok nak bahasakan ‘ibu’ depan keluarga.

Ujarnya lagi, dia bersama Allahyarhamah Siti Sarah sering membahasakan diri mereka sebagai ibu apabila bercakap dengan anak-anak.

IKLAN

Video berdurasi 20 saat itu meraih lebih 814 ribu tontonan dan mendapat lebih 74 ribu tanda suka di TikTok.

Ayash ibarat anak ketiga saya, sayang macam anak kandung sendiri. Menjengah ke ruangan komen, ramai mendoakan Ayash terus mendapat kasih sayang yang tak berbelah bahagi biarpun tak sempat mengenali ibunya sendiri.

IKLAN

Kredit: n.hidayahabdullah

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)