Umum mengetahui Jumaat lalu, Abby Abadi terpaksa menjalani pembedahan untuk melahirkan bayi walaupun usia kandungan ketika itu baru mencecah 24 minggu. Ini disebabkan berlaku beberapa komplikasi yang boleh membahayakan Abby dan bayi dalam kandungannya.

Ketika dilahirkan berat bayi lelaki itu hanya mencecah 540 gram sahaja. Kini anak lelaki mereka yang dikenali sebagai Baby D sedang menerima rawatan di NICU untuk rawatan lanjut. Bagaimanapun, selepas kelahiran bayi lelaki, suami Abby, Faizal Zakaria memberitahu keadaan baby masih belum stabil.

View this post on Instagram

Day 3, Alhamdullilah Baby Boy Abah ada perkembangan yang positif berbanding sebelum ni . Abah dan mama @abby_abadi112 senantiasa doakan baby . Baby tahu tak kat luar sana semua doakan moga baby sihat, baby kuat….Ada yang doakan di Madinah Mekah… . Pusat Tahfiz pun ada buat solat hajat untuk baby…semua sayang baby . Mama pun dah sihat..BP mama tak tinggi sgt dah….Baby jangan risau tentang mama ya. . Allah ada, Allah yang lebih berkuasa dari segala2nya…. . Baby x keseorangan kat NICU, abah dan mama akan sentiasa datang jumpa baby….. . Tadi lama sangat baby pegang jari mama….nampak kuat jari baby pegang jari mama….Abah tahu dalam diri baby ada kekuatan mcmana dalam diri mama… . Abah sayang baby dunia akhirat….Abah sayang semua, Abah doakan agar kita semua dapat berkumpul…

A post shared by Faizal Zakaria (@jaiezzany) on

“Alhamdulillah.. Baby boy abah ada perkembangan…”

Apa yang mengembirakan pasangan ini perkembangan positif telah ditunjukkan oleh bayi lelaki selepas tiga hari dilahirkan.

“Baby tahu tak kat luar sana semua doakan moga baby sihat, baby kuat. Abah dan mama ta putus berdoa pada baby D.” Tulisnya.

Ramai yang turut mendoakan

Berita baik tersebut turut disambut baik oleh para peminat dan netizen. Ramai yang mendoakan agar anaknya itu akan sentiasa dalam keadaan sihat dan membesar dengan baik.

Baby tahu tak kat luar sana semua doakan moga baby sihat, baby kuat….Ada yang doakan di Madinah Mekah.

Pusat Tahfiz pun ada buat solat hajat untuk baby…semua sayang baby

Mama pun dah sihat..BP mama tak tinggi sgt dah….Baby jangan risau tentang mama ya. Allah ada, Allah yang lebih berkuasa dari segala2nya….

Baby x keseorangan kat NICU, abah dan mama akan sentiasa datang jumpa baby…..

Tadi lama sangat baby pegang jari mama….nampak kuat jari baby pegang jari mama….Abah tahu dalam diri baby ada kekuatan mcmana dalam diri mama…

Abah sayang baby dunia akhirat….Abah sayang semua, Abah doakan agar kita semua dapat berkumpul.

View this post on Instagram

Day 4……Baby D hari ni abah turun tengok baby lagi…Alhamdullilah perkembangan baby terus positif . Mancung hidung Baby D…..mesti ikut abah ni betul tak mama @abby_abadi112 . Baby D dah kencing ya…abah pegang kaki baby terus kencing…Doc kata itu perkembangan baik sgt2…lega hati abah . Baby D dah minum susu mama, InsyaAllah boleh jadi lebih kuat….abah akan hantar susu untuk baby tiap2 jam tiap2 hari….jangan risau baby D akan terus dapat minum susu mana . Baby tiap kali abah jumpa baby, abah akan azan biar baby dengar…abah mengaji untuk baby terus kuat.. . Walaupun kdg kala tu rasa sebak, tapi abah kuatkan juga…abah nk baby dengar betapa nikmatnya kalimah azan… . Ramai yang doakan baby D tiap2 hari, semua nak baby sihat…abah dan mama tak sabar nk peluk baby . Lupa nak bagitahu…Abg Daiyan & Kakak Dayana pun datang ni tapi tak dapat tengok baby…mereka tunggu baby balik rumah nnt ya . Abah dan mama sentiapa doakan baby D agar panjang umur, diberikan kesihatan yang terbaik, abah sayang baby…abah rindu baby . Abah harap baby terus kuat dan kuat….kalau sakit ini boleh ditukar ganti…dah lama abah lakukan… . Ya Allah, aku hamba yang hina dan tidak layak untuk aku meminta dengan Mu, Tapi Engkau Yang Maha Pemurah, Engkau Yang menjadikan Alam ini, Engkau Yang boleh hidupkan yang mati, Engkau yang lebih berkuasa dari segala2nya . Kau tunaikan setiap permintaan ku ini, panjangkan umur baby D, Kau berikan kesihatan yang terbaik untuknya…Kau berikan berita gembira untuk kami dan Kau hindarkan berita kedukaan untuk kami . Sayang Abah…..jangan risau abah tetap bersama baby setiap masa…kerna abah tidak akan jemu untuk perdengarkan azan, alquran untuk baby…biar roh2 kalimah Allah terus bersama Baby D setiap saat dan waktu.

A post shared by Faizal Zakaria (@jaiezzany) on

Baby D dah mula buang air kecil 

Hari ke-4..Baby D hari ni abah turun tengok baby lagi…Alhamdullilah perkembangan baby terus positif

Mancung hidung Baby D. Mesti ikut abah ni betul tak mama @abby_abadi112 .
Baby D dah kencing ya…abah pegang kaki baby terus kencing…Doc kata itu perkembangan baik sangat-sangat. Lega hati abah.

Baby D dah minum susu mama, InsyaAllah boleh jadi lebih kuat….abah akan hantar susu untuk baby tiap-tiap jam tiap-tiap hari. Jangan risau baby D akan terus dapat minum susu mama.

View this post on Instagram

Kepada Mu kami bersujud…Kau tunaikan setiap pemintaan kami ini…berikan kesihatan yang terbaik untuk Baby D kami . RepostBy @abby_abadi112: "“Setiap kesulitan pasti ada kemudahan” Semat dalam hati, kita antara yg terpilih.. ALLAH uji sebab ALLAH sayang @jaiezzany ♥️ . “Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana AKU ingin mendengar rintihannya” (HR Tabrani dari Abu Umamah) . ALLAH uji sebab ALLAH tahu kita mampu melaluinya. ALLAH uji sebab ALLAH rindu dengan suara kita 🤕 . Tenanglah duhai suami, terima ujian ia dengan redha dan ikhlas. "Setiap Kesulitan pasti ada kemudahan". Yakinlah dgn ALLAH yg Maha Berkuasa lagi Maha Mencintai hamba2NYA . Bila diuji dengan kesakitan, inilah yg membuat kita saling menghargai & mengajar kita untuk jadi lebih kuat. Ujian inilah sebenarnya mematangkan untuk kita terus melalui kehidupan yang lebih mencabar dimasa2 akan datang. Doakan lah kami. Tak lalu jalan ni, kami takkan pernah tahu setakat mana “kekuatan” yg kami ada 😫 . Kami mengadu padamu ALLAH, kerana KAU lah sebaik-baik tempat mengadu. Menangis saat bersama. Memang tak tertahan dah air mata ini… Ketika ujian inilah sebenarnya KAU mengukur iman kami, semakin dekat atau jauh darimU . Doakan kami Sahabat. Ada yg kami tak mampu nk kongsikan dalam waktu ini. Hanya mengharapkan doa dari anda semua untuk mengubah takdir Baby kami . Terusss kuat ye suami 😭 . Semoga kita sama2 terus kuat utk terima apa sahaja yg ALLAH tentukan 😢😭😭 #MohonTerusDoa #UntukBabyDkami" (via #InstaRepost @AppsKottage)

A post shared by Faizal Zakaria (@jaiezzany) on

Abah akan azan dan mengaji untuk bagi baby D kuat

Baby tiap kali abah jumpa baby, abah akan azan biar baby dengar…abah mengaji untuk baby terus kuat..

Walaupun kdg kala tu rasa sebak, tapi abah kuatkan juga…abah nk baby dengar betapa nikmatnya kalimah azan…

Ramai yang doakan baby D tiap2 hari, semua nak baby sihat…abah dan mama tak sabar nk peluk baby. Abah dan mama sentiasa doakan baby D agar panjang umur, diberikan kesihatan yang terbaik, abah sayang baby…abah rindu baby

Abah harap baby terus kuat dan kuat….kalau sakit ini boleh ditukar ganti…dah lama abah lakukan…

Ya Allah, aku hamba yang hina dan tidak layak untuk aku meminta dengan Mu, Tapi Engkau Yang Maha Pemurah, Engkau Yang menjadikan Alam ini, Engkau Yang boleh hidupkan yang mati, Engkau yang lebih berkuasa dari segala2nya

Kau tunaikan setiap permintaan ku ini, panjangkan umur baby D, Kau berikan kesihatan yang terbaik untuknya…Kau berikan berita gembira untuk kami dan Kau hindarkan berita kedukaan untuk kami

Sayang Abah…..jangan risau abah tetap bersama baby setiap masa…kerna abah tidak akan jemu untuk perdengarkan azan, alquran untuk baby…biar roh2 kalimah Allah terus bersama Baby D setiap saat dan waktu.

Sumber: ig Faizal Zakaria