Boleh dikatakan kebanyakan anak memang suka makan telur. Mana taknya, telur ni buatlah macam mana pun tetap sedap! Walaupun simple, tapi versatil. Kita boleh gunakan telur untuk pelbagai jenis masakan.

Artikel Menarik: [Melompat-Lompat Tepuk Dada, Rupanya Tercekik! Tindakan Pantas Ibu Ini Selamatkan Nyawa Anaknya]

Untuk mama yang kejar masa pun sesuai sangat kalau sediakan telur untuk anak-anak. Tak ambil masa yang lama untuk disediakan, tapi tetap boleh buat anak kenyang. Mudah kan?

Artikel Menarik: [Bila Masuk 2 Tahun, Anak Yang ‘Behave’ Bertukar Sikap. Kenali Fasa ‘Teribble Two’ Yang Terjadi Pada Anak 2 Tahun Ke Atas]

Tapi jangan sesekali abaikan beberapa perkara ini ketika nak masak telur. Selain kebersihan telur, kena pastikan juga yang ia tak expired lagi waktu nak dimasak. Kalau dah rosak, boleh menyebabkan KERACUNAN.

Ikuti ciapan lanjut Dr Redza Zainol tentang hal ini;

IKLAN

IKLAN

Bahaya juga kalau kita ambil mudah soal tarikh luput telur ni, kesannya besar. Kalau sampai anak muntah dan cirit-birit, tak sampai hati nak tengok dia ‘melepek’. Tak aktif dan lembik saja. Jadi sebelum masak telur untuk anak, pastikan mama dah periksa tarikh luputnya. Boleh juga ikut panduan yang dikongsikan Dr Redza untuk pastikan sama ada telur itu masih elok atau tidak. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua.

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

IKLAN

Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)