Permulaan hari sangat penting untuk semua, papa, mama dan terutamanya anak-anak. Pada waktu pagilah mood anak-anak sangat rapuh. Jika tersilap cara, anak akan tantrum sehingga waktu tengah hari. Puan Hani berkongsi cara bagaimana untuk kurangkan tantrum anak.

Sebenarnya Ibu bapa boleh kurangkan Tantrum anak atau pun “Meragam Anak”. Jom saya kongsikan Tips ini.

Hani belajar tips ni ketika hani menjadi seorang Psychotherapy dahulu selain physiotherapist.

So i’m using psychological methods on regular personal interaction to help a person change behavior and overcome problems in desired ways.

So perkara pertama adalah;

1) Sabar and jangan mengeluh ( suami sy pesan) sbb sikap begini anak akan serap nanti.

2) Jika anak baru bangun tidur beri doa salam padanya dgn nada yg sangat ceria, walaupun anda kalah bola semalam ” Assalammualaikum anak ibu…. Ibu ayah sayang maira.. so automatically anak anda akan set pada mind dia.. Alhamdulillah harini hari yg ceria utk saya.

3) Main dulu dengan anak. Show her some books ke, kalau hani..hani bawa dia jogging and see around tengok burung,langit.. biar dia tenang and kagum dengan ciptaan Allah.

4) Kenyangkan anak anda , susu kan atau jika sudah boleh makan.. feed her first. Sbb nanti boleh bersihkan.. Anak kecil tidak macam anak yg berusia 1 tahun. Bila makan comot sampai ke tengkuk. Tu yg kena beri makan dulu. Tunggu dalam 30 minit. Baru mandi k.

5) Jom panaskan air… Agar anak boleh relax kan badan. Kebiasaannya hani akan massage whole body anak dgn minyak extra virgin oil.

Kandungan vit E sgt tinggi, sesuai sgt anak eczema. And then, Bagi dia totally relax and sgt tenang.. and then hani mandikan dia. Main dgn anak dalam bath tub supaya otot dapat relax dgn menerima suhu air suam suam panas tu main itik.

Lepas mandi, final touch hani counter back suhu badan dgn cara alirkan getah paip dalam bath tub td. Agar slowly change the temperature of water. So anak tak terkejut.

6) Hani lap maira dap dap je.. letak minyak di tummy,belakang, and dari peha ke hujung tapak kaki. And di dada hani letak Essentials oil RC. Di ubun2 and belakang kepala hani letak eo Frank….. Now maira masa ni da lapar sangat.

Terus hani susukan and rehat sekali…dia terus tido sampai tengahari.

So hani ada masa untuk kemas rumah,bagi makan kucing,jemur baju.. kan kan ..
Nampak mcm berjam jam kan..tp kalau puan² dah biasa.. sekejap je semua ni..

Bersusah susah dahulu… Bersenang senang kemudian. Ini cara saya.

Sumber: Az Hani Physiotherapist

Tinggalkan Komen