Banyak kes kematian dalam kalangan bayi adalah disebabkan tersedak susu. Ia bukanlah perkara mudah yang boleh dipandang ringan. Acapkali kita disarankan oleh para doktor berpengalaman untuk tidak sesekali membiarkan bayi minum susu sendirian.

 

Bayi yang masih kecil tidak tahu cara untuk mengawal susu yang masuk ke mulutnya. Kebiasaannya kejadian tersedak susu ini berlaku apabila bayi diberi minum dengan menyedal botol pada bantal. Risiko tersedak susu sangat tinggi apabila buat begini.

Artikel Menarik: [Comel Macam Anak ‘Mat Saleh’, Ibu Ini Bersyukur 2 Puteri Hidap Albino Membesar Sihat]

Dr. Redza Zainol berkongsi pengalaman berhadapan dengan kes bayi di dalam pantang tersedak susu. Beliau turut menjelaskan apa yang berlaku sekiranya bayi tersedak susu.

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini
Sumber foto: www.freepik.com

Dapat Panggilan Dari Jabatan Kecemasan

“Muka jadi biru, nafas jadi laju dan lekuk di dada makin dalam..”

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini

Nampak Susah Bernafas

“Saya boleh nampak dada bayi berombak, nampak susah sangat nak bernafas. Saya jadi berdebar..”

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini

IKLAN

Sah Tersedak Susu!

“X-ray dada menunjukkan Aspiration Pneumonia, memang sah tersedak susu..”

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini

Perlukan Bantuan Pernafasan Segera

“Keadaan yang sangat serius, bayi ini perlukan bantuan pernafasan segera..”

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini

IKLAN

Kalau Ada Bayi Kena Sentiasa Beringat

“Kes tersedak susu macam ni kerap berlaku pada bayi berusia 6 bulan ke bawah..”

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini

Artikel Menarik: [“Demi Anak Pertama, 6 Tahun Tunggu.” Bakal Ibu Ni Tak Kisah Kulit Muka Naik Jerawat Teruk]

Dr. Redza juga turut berkongsi tip untuk mengelakkan kejadian tak diingini seperti tersedak susu. 4 perkara yang boleh dibuat oleh ibu ayah adalah seperti:

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini

IKLAN

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini

Perkongsian ini sangat berguna dan membantu terutamanya untuk ibu ayah mengelakkan sebarang kejadian bayi tersedak susu. Ia bukanlah perkara main-main kerana kes kematian bayi sangat tinggi disebabkan kejadian ini.

Artikel Menarik: [3 Kali Pujuk Tak Layan, Sekali Abie ‘Ayat’ Terus Okay. Gelagat Adik Ni Buat Ramai Terhibur!]

Semoga dengan tip yang diberikan oleh doktor ini dapat memberi kesedaran kepada kita untuk lebih berhati-hati dan memandang serius hal ini. Sayangilah si manja anda dan susukan mereka dalam keadaan selamat.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!. Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/

Bahaya Bila Bayi Tersedak Susu, Doktor Kongsi Pengalaman ‘Handle’ Kes Ini