Buah epal antara buah kegemaran ramai anak-anak. Teksturnya yang ranggup dan manis tu buatkan anak atau orang dewasa tak jemu untuk makan. Untuk pengetahuan ibu bapa, dari aspek kesihatan, buah epal ini dapat membantu anak yang ada asma dan beberapa masalah lain lagi.

Melalui perkongsian Dr Mazliana Mazlan, beliau menasihatkan ibu bapa yang ada anak asma, boleh berikan epal. Buah epal adalah real food terbaik untuk anak.

Cuba banyakkan buah epal untuk anak yang ada asma. Paling kurang sehari sebiji, untuk kurangkan risiko serangan asma jadi lebih teruk.

Lagi banyak epal yang anak makan, lagi kurang risiko kekerapan nak dapat serangan asma, insyaAllah.

IKLAN

Dalam epal ada flavonoids. Kandungan inilah yang buat tahap asma anak kita makin baik.
Flavonoids akan mantapkan fungsi paru-paru anak.

Bila ada sesuatu yang trigger asma anak, paru-paru dapat bekerja dengan baik. Maka serangan asma pun akan jarang berlaku, atau tak teruk sangat seperti sebelumnya.

IKLAN

Ada kajian menyatakan yang kalau ibu mengandung ambil epal 4 biji seminggu, risiko asma pada anak yang dikandung akan berkurang lebih 37peratus. Jadi kalau anda ada sejarah keluarga dengan masalah alahan seperti asma, ekzema, resdung atau psoriasis, ada baiknya korang jadikan epal sahabat baik waktu mengandung.

Dengan izinNya, insyaAllah akan berkurang risiko alahan untuk transfer ke anak. Sama-sama kita cuba banyakkan real food untuk anak-anak ya, lebih kena jaga bila anak ada masalah alahan.

Kredit: Dr Mazliana Mazlan
Follow saya untuk perkongsian lebih tentang pemakanan dan gaya hidup sihat anak-anak dan keluarga

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

uti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Per

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents