Siapa kita nak menidakkan takdir Allah tapi itulah hakikat yang perlu dilalui oleh pasangan suami isteri ini apabila kehilangan anak syurga ketika berusia 18 hari selepas dilahirkan.

Pemergian ini sesuatu yang sangat mengejutkan buat pasangan suami isteri ini kerana ketika dilahirkan semuanya normal dan proses berpantang pun berjalan lancar.

Berikut luahan hati daddy Noah Rafif mengenai pemergian anak syurganya.

NOAH RAFIF B MOHD FAHMI – ANAK SYURGAKU

“NOAH RAFIF, cam nama artis kan” gelak kecilku sambil menjawab pertanyaan kawanku..

Usia perkahwinan kami sudah masuk 2 tahun tapi masih menunggu kedatangan cahaya mata yang pertama.. Janji Allah itu pasti bila isteri disahkan mengandung pada bulan 10..Allahu gembiranya dalam hati..

Dah stat beli-beli peralatan baby tapi yang basic je la macam pakaian dan benda-benda simple..aku plak terlebih eksited nk beli babycot, stroller,car seat & all baby accessory tp wife cakap bia dlu tggu baby kelua..ak ketegag jugak nk beli babycot sebab ade ofer time tu. Setiap kali jumpa doc mesti ak nk ikut sebab ak slalu duk tny perkembangan baby kat doc sebb wife jenis x tau nk tnya apa..

12-06-19

Wife cakap ade darah + lendir keluar.. aku dah la g kje kat kl..rushing balik naik moto..30min je ak pecut..hhahaha..12pm doc cakap dah 3cm bukaan. Kul 1pm wife kne tolak masuk labour room.. panik wei tgk org contraction..serupa putus nyawa sakitnya..allahu..3pm selepas penat bertarung akhirnya putera yg kami tunggu2 akhirnya keluar ke bumi yg fana ini..ALLAHUAKBAR..sebak betul hati ni bila menyambut n azankan..xde gambaran yg mampu diungkap dgn kata2..

Kedatangan Noah Rafif mmg ditunggu..dari family sendiri @ mertua..semua nk tgk Noah.. Wife sediakn CL untuk beri perhatian kat noah dgn diri die.. wife cakap, xpe berhabis duit sikit, janji anak ada org urut,tungku hari2 selain berurut untuk diri die.. bagi ak la..bagus ambik cl ni..x nyusah mak bapak tuk jaga org pantang n baby..

 

Gembira Anugerah Kurniaan Allah

Perkembangan noah bagus sgt..minum susu bnyk, berak banyak, bercakap banyak..hahah..die bunyi2 la.. 1 benda aku perasan Noah ni selalu senyum..panggil2 die mesti senyum..allahu..sumpah comel..aku x penah perasan baby ni comel..hahaah..puji anak sendiri plak..waktu siang mostly cl akan jaga stat dr bgn subuh smp la ptg..wife akan jenguk2 bg susu sebab Noah x nk direct..kene pakai botol.. setiap pagi jugak sebelum aku g kje aku akan usap2 kepala die,kacau2 pipi die & cium die.. aku nk bau baby tu melekat kat hidung baru tenang g kje.. time kat ofis vc wife suh tunjuk noah watpe walaupun tau die akan tidur je..hahah..xpe janji nampak baby kacang sy ni..

Tak Mahu Menyusu, Asyik Merengek

Jumaat 28-6-19

Pagi tu dalam kul 3 die bangun merengek, nangis tpi kurang menyusu, sgt kurang,.lepas ak tuka pampers, ak suh wife dodoi + susu..alhamdulillah mau tido sat smp kul 6.. dalam 6.30 noah bgn & kami pujuk2 & bg susu tp noah x mahu..kami bagi noah ke cl tuk die jaga n mandikan.. cl pun perasan hari jumaat tu noah kurang menyusu n tidur pun x lena..pagi tu wife ade msg..die cakap rase bersalah sgt ngan noah sebab x jaga die betul2..semua bagi cl buat.. ak cube tenangkan cakap bukan kite x jenguk2 lgsg noah, ade je kita panggil2,bagi susu. Ptg jumaat tu,wife naik nk belajar dgn cl cara mandikan,urut n tungku noah.sbab kami dah plan weekend ni nk jaga die full.ak pun jumaat tu duk tny2 kawan nk beli stroller & car seat jenis yang mana elok.mmg dah janji dgn noah nk hadiahkan barang tu semua kat die.

Noah Kritikal, Tak Mampu Bernafas Sendiri

Aku smpai rumah cam biasa maghrib tu.. nampak noah merengek2 mcm x selesa dan start menangis teruk.. kami panik sebab noah x pernah meragam macam ni.. biras aku cuba tenangkan noah dgn mengurut belakang dan kaki sebab takut kembung perut..alhamdulillah tangisan reda dan noah mahu menyusu dan tidur..

Aku sempat menegur noah.”putihnya kulit noah..jauh beza dgn dady”.. noah terjaga selepas dengar bunyi mercun kuat dibelakang rumah..noah kembali menangis..menangis seperti tiada hari esok..nafasnya seperti tercungap2..muka noah pucat lesi..tiada tangisan kuat tapi dengar nafasnya tercungap2..g klinik terus doc suh g kecemasan sebab keadaan noah sgt kritikal.

Noah dimasukkan dalan red zone..kalau x salah aku, lebih 10 doctor termasuk 2 pakar kanak2 cuba untuk stabilkan noah.. noah dipasang mesin sokongan pernafasan sebab noah x mampu tuk bernafas sendiri..keadaan noah x berubah dr pukul 10.30pm – 12am masih dalam keadaan kritikal.. doctor suggest masukkan ke NICU untuk monitor dan guna proper mesin.. masa di NICU doktor pakar kanak2 dah beruaha sehabis baik untuk selamatkan anak syurga kami ini.

Kata doktor,

NOAH dtg dalam keadaan tenat & kritikal, kedua tangan dan kaki Noah sudah tidak berfungsi sebab darah dah x mengalir ke anggota badan noah..

18 Hari

Dilahirkan Dengan Jantung Tak Sempurna, Hanya Separuh Berfungsi

Noah dilahirkan dengan jantung yg tidak sempurna hanya separuh berfungsi untuk pam darah melalui saluran darah ke anggota badan tapi masa lahir doktor tak dapat detect sebab degupan jantung normal seperti bayi biasa..tiada sebarang komplikasi dan petunjuk menyatakan yang noah sakit.. hanya tunggu masa untuk saluran darah tu mengecil dan jantung tak kuat untuk pam darah ke anggota..allah beratnya ujian mu ya allah untuk noah.. harap noah tak tersiksa dengan penyakit yg die hadapi.. oksigen & ph makin menurun. Noah semakin tenat dan kami diberi peluang untuk memangku noah buat kali terakhir.. gelap fikiran ak bila jantung noah berhenti buat selama-lamanya..

Noah Anak Yang Baik

Noah kesayangan kami dah pergi buat selamanya..tiada lg senyuman,rengek,tangisan, renungan dari noah.. dady rindu nk cium noah pagi2.. dady rindu nk bersihkan najis noah tiap2 malam.. dady rindu nk main2 pipi gebu noah..mamy slalu cakap kat dady, yg noah ni anak yang baik..noah dgn mamy dah janji 3 perkara, noah akan lahir lepas raya sebab mamy n noah boleh makan mkanan raya, noah akan keluar selepas mamy khatam quran masa mengandung noah, noah akan mudah dilahirkan semasa bersalin.. alhamdulillah, semua tu noah dah tolong mamy..noah ikut janji2 mamy..lagi noah lebihkan lg doa mamy bila mamy cakap tolong jagakan mamy n dady sampai tua.. tapi noah akan jaga kami sampai masuk syurga..allah sebaik2 perancang dan maha mengetahui..

Dady tulis ni bukan untuk minta simpati kawan2 dady @ orang awam tp dady nk luahkan rasa sedih dady dan sematkan kenangan kita kat sini..dady janji akan sentiasa kuat untuk mamy dan kuat menghadapi ujian allah..kami redha dgn pemergian noah n harap noah akan tggu kami di syurga ..inshaa allah..dady harap noah sentiasa ingt dan doakan dady n mamy kuat dan bertambah keimanan kepada Allah selepas pemergian noah..tenanglah kau disana Noah..semoga ditempatkan bersama orang2 yang beriman.

NOAH RAFIF B MOHD FAHMI
12June2019 – 29June2019

 

 

Tinggalkan Komen