Selain mengukuhkan ikatan antara bayi dengan ibu, melakukan urutan pada bayi dapat memberi ketenangan dan membantu tidur yang lena. Walaupun mengusap badan secara perlahan-lahan dengan menggunakan minyak urut atau losyen ia dah cukup memadai.

Urutan bayi merangkumi pelbagai teknik urut yang merangkumi komponen seperti komunikasi, “eye contact” dan juga memberi pelbagai kebaikan dari segi kesihatan dengan membantu melancarkan peredaran darah.

Ada juga pendapat menyatakan urutan boleh mengurangkan jumlah penyakit yang dihidapi bayi dan mengurangkan keperluan untuk berjumpa doktor.

Jika ada masa, ibu boleh jadikan sebagai rutin. Contohnya pagi-pagi lepas mandi urutkan bayi macam ni. Lepas urut bayi akan mudah tidur tau. Tak percaya boleh cuba.

IKLAN

Rutin ini juga akan buat bayi akan selesa, kurang merengek dan boleh elakkannya alami kembung perut.

Sementara itu, menurut perkongsian di page Hello Doktor, kaki baby anda terbahagi kepada zon yang berbeza.

IKLAN

Dengan memberi urutan lembut di kawasan tertentu, anda akan dapat menenangkan dan melegakan rasa tidak selesa di samping dapat merapatkan ikatan hubungan dengan bayi anda

Sumber: Klinik Dr Asmah & Hello Doktor

IKLAN

 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)