Tiba-tiba bay berubah suka merengek, cranky, minum susu lebih banyak dan mudah menangis. Kenapa ya, adakah ia kaitan dengan beralih bulan atau growth spurts?

Bayi anda tiba-tiba sahaja berubah jadi kuat menyusu dan kuat meragam. Kalau dulu dia senang nak tidur dan tidak kisah bermain sendirian. Growth spurt mungkin puncanya.

Pertumbuhan bayi pada tahun pertama hidup adalah cepat dan penuh dengan perubahan emosi. Bayi secara purata membesar setengah inci hingga satu inci setiap bulan dan pertambahan beratnya lima hingga tujuh auns setiap minggu pada enam bulan pertama.

Bayi Cranky, Menyusu Banyak & Mudah Nangis, Itu Tanda Growth Spurts. Berlaku 5 Kali Sebelum Umur Setahun

Berat ketika lahirnya dengan  akan meningkat kepada dua kali ganda pada usia lima bulan dan tiga kali ganda usia setahun. (Bayi lelaki baru lahir cenderung  untuk lebih berat dan panjang berbanding bayi baru lahir perempuan)

Proses pertumbuhan yang pesat ini terjadi dalam jangka masa yang sangat singkat. Dan ini dinamakan aselerasi pertumbuhan atau lebih dikenali sebagai growth spurt. Di mana dalam istilah tempatannya ialah ‘beralih bulan’. 

BILAKAH BAYI MENGALAMI GROWTH SPURTS?

Setiap bayi berbeza, ada garis pertumbuhan pertumbuhan yang berbeza. Selalunya ia berlaku pada usia bayi seperti berikut;

  • Growth spurts pertama berlaku kira-kira 7 hingga 10 hari selepas kelahiran, tepat pada masanya bekalan susu ibu ibu menyusu mula stabil dan kebanyakan bayi mula bertambah berat badan.
  • Growth spurts kedua antara 3 dan 6 minggu
  • Growth spurts ketiga dan seterusnya pada usia 3, 6 dan 9 bulan.

Bayi Cranky, Menyusu Banyak & Mudah Nangis, Itu Tanda Growth Spurts. Berlaku 5 Kali Sebelum Umur Setahun

MASA GROWTH SPURTS

IKLAN

Growth spurts selalunya berlaku dengan cepat, iaitu dua hingga tiga hari bagi setiap kali. Ini menyebabkan ramai ibu bapa yang tidak perasan atau menyedari yang si manja sedang melalui growth spurts. Ia adalah proses yang normal dan tidak ada yang perlu ditakuti.

3 TANDA BAYI ALAMI GROWTH SPURTS

Setiap bayi adalah unik. Mereka melalui tanda-tanda yang sama dan ada yang mengalami simptom yang berbeza.

KERAP LAPAR DAN KUAT MENYUSU

Kelaparan meningkat dan ini menyebabkan bayi jadi kuat menyusu atau makan. Jika bayi masih menyusu, mereka akan sentiasa mahu menyusu atau mengempeng.

MASALAH TIDUR MALAM

IKLAN

Bayi anda yang selama ini mudah untuk tidur malam kini suka berjaga pula. Waktu malam pun suka bermain tidak mahu tidur dan mahu makan atau menyusu.

SUKA MERAGAM

Cenderung untuk mengamuk atau menangis apabila apa yang dikehendaki tidak dipenuhi. Apabila lapar dan penat (akibat tidak tidur secukupnya), bayi akan mudah emosi dan menangis walau pun apa yang terjadi adalah perkara yang kecil yang sebelum ini mereka tidak kisah.

Bayi Cranky, Menyusu Banyak & Mudah Nangis, Itu Tanda Growth Spurts. Berlaku 5 Kali Sebelum Umur Setahun

TIP KENDALIKAN BAYI YANG SEDANG ALAMI GROWTH SPURTS

IKLAN

Jadi, mama dan papa kena pandai telah mengenali tanda-tanda pertumbuhan  growth spurt ini supaya boleh bertindak dengan betul.

HADKAN MAKANAN PEJAL

Pakar mengesyorkan untuk memberikan susu, air dan sajian makanan pejal (sekiranya bayi sudah mula makan makanan pejal) pada siang hari. Ini kerana pada waktu siang, mereka akan sibuk dengan aktiviti dan memerlukan ‘bahan bakar’ tambahan!

Tapi pada sebelah malam, anda perlu kurangkan pemberian makanan sebaliknya berikan susu sahaja kerana bayi perlukan tidur dan rehat secukupnya.

MAKANAN SEBAGAI PENENANG ADALAH TIDAK DIGALAKKAN!

Menenangkan dengan makanan juga boleh menyebabkan si kecil menyusu terlalu berlebihan. Sebelum anda memberikan susu, cari isyarat asas lapar, seperti  tangisannya atau gesaan untuk mencapai payudara/  botol susu.

Tetapi pastikan ia tidak berlebihan. Bila bayi memalingkan wajah daripada payudara atau botol, bermakna mereka sudah kenyang. Jangan dipaksa mereka menghabiskan kesemuanya!

CARI ALTERNATIF UNTUK MENENANGKAN

Jika si manja sudah minum susu secukupnya tiga jam sebelum itu dan berat badannya ketika itu naik dengan baik, anda boleh cuba alternatif lain untuk menenangkannya iaitu dengan menukarkan lampin, membedungnya semula dan mendodoinya. Anda juga boleh lakukan apa sahaja perkara lain kerana pada peringkat ini, bayi anda akan lebih sukar untuk ditenangkan dan dihiburkan.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI