Pengalaman bayi tumbuh gigi pertama adalah berbeza-beza. Ada yang meragam seminggu sebelum gigi tumbuh dan ada juga yang berbulan-bulan meragam kerana gigi hendak tumbuh.

Walau bagaimanapun, ada juga bayi yang menunjukkan tanda-tanda lain semasa gigi pertama hendak tumbuh. Apakah simptom-simptomnya?

Bayi Meleleh Air Liur Tak Ada Kaitan Ibu Mengidam Masa Hamil

Air liur meleleh.

Jika tengok bayi yang selalu meleleh air liur, mesti orang kaitkan dengan ‘ibu mengidam, tapi tak dapat’ semasa hamil dulu. Yang sebenarnya, boleh dikatakan kebanyakan bayi akan mengalami tempoh air liur meleleh kerana hendak tumbuh gigi. Proses pertumbuhan gigi merangsang pengeluaran air liur yang lebih banyak pada si manja sehingga menyebabkannya meleleh.

IKLAN

Tak selera makan.

Normal untuk bayi hilang selera makan disebabkan ketidakselesaan akibat gigi hendak tumbuh. Jika bayi anda berusia lebih 6 bulan, berikannya makan makanan lembut yang selama ini menjadi kegemarannya. Jika bayi anda sudah boleh makan makanan pejal, tawarkannya sehiris kecil buah-buahan seperti pisang dan buah plum. Potong buah dalam potongan kecil sesuai dengan mulut bayi. Sentiasa pantau bayi anda semasa dia mengunyah makanan tersebut.

Meragam.

Kebanyakan bayi yang mula tumbuh gigi akan menunjukkan emosi yang berubah-ubah disebabkan kesakitan akibat pertumbuhan gigi pertama. Berjumpalah dengan doktor kanak-kanak bagi mendapatkan nasihat tentang cara mengurangkan sakitnya itu.

IKLAN

Bayi Meleleh Air Liur Tak Ada Kaitan Ibu Mengidam Masa Hamil

Gemar menggigit.

Si manja yang hendak tumbuh gigi kini mendapat hobi baharu. Dia akan menggigit jarinya atau apa sahaja barang yang ada di tangannya. Bagi mengelakkan gusi bayi anda luka, berikannya teetherTeether membantu anak anda mengurangkan ketidakselesaan akibat hendak tumbuh gigi dan merangsang pertumbuhan gigi si manja.

Tumbuh ruam.

Lelehan air liur bayi boleh menyebabkan bahagian mulut, dagu dan lehernya ditumbuhi bintik-bintik merah dan ruam. Lapkan mulutnya dengan kain bersih untuk mengelakkan iritasi atau ruam.

IKLAN

Sukar tidur.

Ketidakselesaan dan kesakitan hendak tumbuh gigi akan menyebabkan bayi sukar untuk tidur. Pasangkan lagu dodoi atau lullaby bagi merangsangnya tidur dengan lena sepanjang malam.

Sumber: Hello Doktor

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI