Bila bayi dah mula makan ada sebabnya kenapa ibu tak digalakkan perkenalkan pelbagai makanan serentak kepada bayi. Sebenarnya proses bayi mula belajar makan bermaksud dia sudah bersedia untuk diperkenalkan kepada pelbagai jenis rasa dan tekstur makanan selain susu ibu yang diminum selama enam bulan pertamanya.

Keterujaan ibu memperkenalkan makanan kepada bayi yang sudah mula makan makanan pejal kadangkala melebihi had yang sepatutnya.  Semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran hendak diberikan kepada bayi dalam masa yang serentak. Saiz perut bayi anda masih kecil untuk menerima pelbagai jenis makanan dalam satu masa.

Sebaiknya, ibu jangan terburu-buru memperkenalkan semua jenis makanan kepada bayi. Walaupun anak anda kelihatan berselera merasa makanan yang disuap tetapi ia bukan bermaksud anda boleh memberikan dia semua jenis makanan.

Bayi Mula Makan, Jangan ‘Excited’ Bagi Semua Jenis Serentak. Barulah Anak Tak Memilih

Pemberian makanan awal kepada bayi mesti disesuaikan dengan tahap usianya. Bayi usia enam hingga sembilan bulan yang baru diperkenalkan kepada makanan pejal sepatutnya diberi makan puri buah-buahan dan puri sayur-sayuran terlebih dahulu.

IKLAN

Apabila dia semakin menghampiri ulang tahun pertamanya, baharulah boleh diperkenalkan kepada makanan pejal yang bervariasi tetapi mesti yang bertekstur lembut.

Mengapa kita perlu memperkenalkan makanan mengikut tahap perkembangan bayi dan usianya?

1. Kerana mudah bagi kita untuk mengenal pasti sekiranya bayi mempunyai sebarang alahan terhadap makanan yang diberikan.

IKLAN

2. Mengikut peraturan pakar pemakanan, sebaiknya perkenalkan satu jenis buah dan sayuran dalam masa beberapa hari kepada bayi anda mengikut 4  day rules. Contohnya, ibu boleh memberikan pisang kepada bayi selama empat hari berturut-turut. Ini kerana alahan terhadap makanan hanya boleh dikesan selepas empat hari dia makan makanan tersebut.

3. Semakin meningkat usia bayi (12 bulan ke atas), ibu boleh mula memperkenalkan bubur nasi yang dicampur dengan sayur, daging, ayam atau ikan (dikisar).

IKLAN

Bayi Mula Makan, Jangan ‘Excited’ Bagi Semua Jenis Serentak. Barulah Anak Tak Memilih

4. Ibu juga boleh mula memperkenalkan makanan jejari seperti lobak merah, kacang buncis, brokoli yang direbus atau biskut bayi. Kelebihan pemberian makanan jejari iaitu boleh melatih kemahiran bayi memegang makanan dan merangsang pertumbuhan giginya.

Jangan obses ya ibu! Biarkan bayi menikmati pengalaman pemakanannya dengan bertenang.

https://www.youtube.com/watch?v=UrGkvX0EjUQ&list=PLUcB90SvZ16syIjDuw7JCPUyyWFucT5Oz

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI