Semasa cuaca panas bayi akan merasa kurang selesa dan sering berpeluh. Jika selalu sangat berpeluh, ia akan merengsakan kulit bayi dan bintik ruam akan mula ‘naik’. Ketika inilah anak akan sentiasa meragam kerana ketidak selesaan serta rasa gatal akibat ruam yang naik pada tubuhnya. Sebenarnya tiada masalah untuk memandikan anak dengan lebih kerap ketika cuaca panas. Gunakan air yang tidak terlalu sejuk dan tidak terlalu panas supaya memberi kelegaan kepada si manja.

Bayi Tak Selesa Sebab Cuaca Panas, Perlukah Dimandikan Selalu?

Sekiranya anda perlu memandikan anak dengan kerap, gunakan sabun yang tidak berbuih. Sabun yang kurang buih menandakan ia sabun organik yang diformulasi khas untuk kulit bayi. Sabun yang kurang buih biasanya baunya lebih mild dan tidak terlalu kuat sehingga menyebabkan iritasi pada kulit bayi.

Bayi Tak Selesa Sebab Cuaca Panas, Perlukah Dimandikan Selalu?

Selain itu, pilihlah sabun tanpa pewangi sekiranya ia digunakan pada si manja. Bayi sudah mempunyai baunya yang tersendiri, tidak perlulah sabun dengan pewangi yang hanya akan menyebabkan kulit menjadi kering dan menggelupas. Penggunaan sabun yang terlalu banyak dicampurkan dengan pewangi akan menyebabkan kerengsaan pada kulit bayi anda.

Bayi Tak Selesa Sebab Cuaca Panas, Perlukah Dimandikan Selalu?

Sesetengah bayi mungkin mempunyai kulit yang bermasalah, jadi ibu ayah mungkin tidak berani untuk memandikan anak dengan kerap kerana khuatir memberi kesan kepada kulit anak mereka. Bayi yang mempunyai kulit sensitif boleh dimandikan, asalkan produk mandian yang digunakan berkualiti serta hypoallergenic. Produk begini sangat baik untuk bayi dan selamat digunakan secara kerap.

IKLAN

Produk Mandian Terbaik

Ketika seorang ibu atau ayah memandikan anak, pemilihan produk mandian terbaik sangat penting. Ia bagi memastikan si manja sentiasa bersih dan merasa selesa tanpa menyebabkan iritasi pada kulitnya. Selain bebas pewangi, produk mandian yang baik untuk bayi adalah yang bebas paraben.

Ketika mencari produk mandian untuk si manja, sangat penting untuk ibu ayah membaca label produk. Carilah yang organik dan sesuai untuk semua jenis kulit. Untuk menjamin keselesaan bayi, cari sabun yang diformulasi khas dan sesuai untuk kulit sensitif kerana kandungannya lebih selamat dan tidak merengsakan kulit bayi. Jangan malas untuk membuat carian produk mandian yang terbaik buat si manja, kerana mereka layak dibelai sebaiknya!

Cetaphil Baby Moisturising Bath & Wash

IKLAN

Bayi Tak Selesa Sebab Cuaca Panas, Perlukah Dimandikan Selalu?

Cetaphil Moisturising Bath & Wash ini adalah campuran 1/3 pelembap dengan lidah buaya dan rumusan hypoallergenic yang disyorkan oleh pakar pediatrik. Baby Moisturizing Bath & Wash ini menjadi pilihan utama kebanyakan ibu ayah ketika memandikan anak mereka.

10 daripada 10 ibu bersetuju bahawa Cetaphil Baby Moisturizing Bath & Wash membasuh secara lembut dan melembapkan kulit halus bayi mereka tanpa menyebabkan kekeringan.

Antara kelebihan lain yang terdapat dalam Cetaphil Moisturising Bath & Wash;
• Disyorkan oleh pakar pediatrik
• Bebas paraben
• Bebas sabun
• Tidak memedihkan mata bayi
• Mengandungi 1/3 pelembap dengan aloe vera yang menenangkan dan minyak badam
Hypoallergenic
• pH seimbang
• Menjadikan kulit lembut dan bersih

IKLAN

Cetaphil Baby Gentle Wash & Shampoo

Bayi Tak Selesa Sebab Cuaca Panas, Perlukah Dimandikan Selalu?

Produk ini diformulasikan untuk melembut serta melicinkan kulit dan rambut si manja. Kebaikan Cetaphil Baby Gentle Wash & Shampoo yang lain adalah untuk membersihkan rambut dan kulit kepala bayi secara lembut dan diuji secara klinikal untuk memastikan ia tidak menyebabkan iritasi pada kulit bayi. Selain itu, produk ini juga:

  • Diformulasikan dengan bahan-bahan yang tidak memedihkan mata bayi, sesuai untuk kegunaan harian
  • Hypoallergenic dan pH seimbang
  • Diuji oleh pakar kulit dan pakar mata
  • Dicadangkan oleh pakar kanak-kanak

Antara produk lain di dalam set rangkaian bayi Cetaphil adalah Cetaphil Baby Daily Lotion dan Cetaphil Baby Shampoo.

Untuk info lanjut mengenai produk rangkaian Cetaphil layari laman web www.cetaphil.com.my Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI