Anak-anak kita yang sedang membesar cukup sukakan aktiviti fizikal. Makin lasak aktiviti makin anak suka. Disebabkan itulah anak lebih suka bermain bersama ayah berbanding dengan ibu. Betul ke?

Menurut penulis keibubapaan, Mohd Fhais Salim, anak-anak sukakan aktiviti lasak yang buat mereka rasa puas bermain. Disebabkan itulah ayah menjadi pilihan terbaik berbanding ibu.


Patut la anak suka bermain dengan ayah berbanding ibu. Ini kerana cara ayah bermain yang sedikit kasar dan lasak dalam games fizikal buat anak rasa lebih puas dan lebih enjoy bermain.

Patut la, memang fitrah kanak-kanak lebih suka aktiviti fizikal berbanding aktiviti berfikir jika main dengan ibu.

Rugi la jika ayah tak luangkan masa bermain dengan anak seawal usia 0-3 tahun.

Ada kajian yang di lakukan oleh universiti di cambridge dan kerjasama dengan Lego Foundation mendapati bahawa anak yang selalu dapat Kualiti Playtime dengan ayah pada usia ini akan membesar dengan sangat sihat emosi dan kelakuannya.

IKLAN

– dia kurang tantrum
– dia kurang ganas
– dia mahir kawal emosi
– dia kurang masalah kelakuan
– dia lebih penyayang
– akhlaknya lebih baik

Berbanding dengan anak yang tidak dapat langsung kualiti Playtime dengan ayah mereka.
Ada hujahnya!

Menurut Professor Paul Ramchandani dari universiti of cambridge, games fizikal yang anak selalu main bersama ayahnya itu membantu perkembangan skil Self-Regulation.

IKLAN

Ini la skil yang bantu anak kita kawal tenaga dia supaya tidak terlalu kasar, kawal emosi dia supaya tidak terlalu cepat melenting dan kawal dirinya supaya jadi cepat matang.

Fuh! Besar sungguh manfaat ayah bermain dengan anak ye. Bukan sahaja manfaat dari segi fizikal tapi dari segi perkembangan emosi juga.

IKLAN

Tapi jujur saya kata, anak anak tak fikir sangat pun pasal perkembangan tu semua. Apa yang diorang fikir cuma satu!

Iaitu nak rasa gembira bermain bersama-sama ayahnya sahaja. Ayahkan sumber kebahagiaan setiap anak anak.

~ Mohd Fhais Salim ~

Menarik: Pulihkan Burnout Anak, Mak Ayah Kena Kurangkan Expectation, Tenang Saja, Buat Mana Mampu

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)