Percutian antarabangsa bersama anak-anak memang pendidikan luar sekolah yang unik dan indah. Tentu sekali “bonding time” ini tidak akan dilupakan oleh anak-anak dan ibu bapa. Ibu kepada dua anak iaitu Puan Azlia Ajid mula membawa anak-anaknya bercuti keluar negara seawal umur 4 bulan lagi.

Percutian pertama bersama anak sulungnya, Harith Safwan yang ketika itu berusia 4 bulan pada tahun 2014 di Bangkok merupakan momen yang menyeronokkan dan rentetan itu dia kerap membawa anak-anaknya bercuti ke luar negara.

Osaka, Jepun 2015

Empat buah negara telah dijelajahi bersama anak-anaknya Harith 6 tahun, Hasya Safiya 3 tahun iaitu Bangkok Thailand (2014), Osaka Jepun (2015), Chiang Mai Thailand (2016), Mekah & Madinah (2018), Khao Yai & Bangkok (2019), Perth Australia (2019) dan dalam persiapan untuk ke Seoul Korea pada April tahun hadapan, 2020.

Pengalaman menjelajah empat buah negara bersama si kecil memberikannya banyak pengalaman terutama sekali dalam menguruskan si kecil ketika dalam penerbangan yang panjang.

Bawa Stroller Yang Ringan
Stroller yang ringan sangat membantu sepanjang perjalanan. Bayi kecil boleh diletak dalam stroller dan ibu bapa hanya fokus pada anak-anak yang lebih besar. Barang yang dibawa juga boleh digantung pada stroller.

IKLAN

Bonus: Ibu bapa dengan anak kecil selalunya diberi kelebihan fast track lane untuk check in di imigresen sesetengah lapangan terbang seperti di Bangkok. Stroller adalah penanda yang paling jelas kelihatan untuk petugas memberikan laluan kepada ibu bapa.

Beratur Paling Hadapan Atau Terakhir
Beratur paling hadapan atau yang terakhir ketika di pintu perlepasan untuk mengelakkan anak-anak rasa tidak selesa ketika beratur panjang dan dalam keadaan sesak. Ada syarikat penerbangan yang memberi kemudahan untuk memasuki pesawat paling awal selepas penerbangan kelas bisnes seperti Malaysia Airlines dan Thai Airways.

Penggunaan Bassinet
Sebaiknya pastikan keadaan yang selesa di dalam pesawat dengan memilih seat dengan betul. Jika anak berusia 2 tahun ke bawah, tempah penggunaan Bassinet di dalam pesawat terutama sekali untuk penerbangan malam atau panjang. Ia membolehkan anak-anak berehat dengan selesa.

Buat pemilihan tempat duduk atau seat untuk memastikan ahli keluarga duduk bersama. Kedudukan pada baris paling hadapan menyediakan ruang yang luas untuk anak-anak kecik berdiri sekiranya letih duduk.

Bekalan Makanan Dalam Hand Carry Bag
Bekalan makanan seperti biskut, roti yang secukupnya di dalam bagasi “hand carry” untuk sepanjang di lapangan terbang sebelum berlepas, ketika di dalam pesawat dan sehingga sampai ke penginapan. Anak-anak akan selalunya tenang bila dapat makan!

Tempahan makanan juga adalahh sebaiknya ditempah juga untuk anak-anak. Selalunya pilihan untuk kids meal adalah sangat menarik dan sedap. Anak-anak akan teruja bila dapat set makanan sendiri!

Musim bunga Perth 2019

Hand Carry Bag
Bawa Hand Carry Bag yang lengkap untuk sepanjang perjalanan;
– 2 baju persalinan untuk setiap anak
– Bekalan susu
– Baby wipes 80 keping 1 bungkus
– Disposable fragrance plastic dispenser 1 set untuk buang sampah dan lampin pakai buang
– 4-5 keping lampin pakai buang
– 1-2 mainan setiap anak

Sentiasa Menyusu/Beri Susu Ketika Berlepas & Mendarat
Perubahan tekanan udara didalam pesawat boleh menyebabkan bayi kecil tidak selesa dan menangis dengan kuat. Sebaiknya anak-anak diberi minum susu atau air secara berterusan ketika berlepas dan mendarat. Tip ini pasti berkesan!

Umrah

Pakaikan Baju Sejuk
Penghawa dingin didalam pesawat boleh dikategorikan sebagai sangat sejuk. Membawa jaket atau baju tebal akan membantu anak-anak kecil berada dalam keadaan selesa.
Kemudahan pesawat seperti hiburan di dalam pesawat dengan variasi rancangan kartun dan permainan adalah antara alat terbaik untuk menghiburkan anak-anak sepanjang perjalanan terutama sekali perjalanan yang jauh dan memakan masa.

Kredit: Azlia Ajid