Siapa sangka mata bayi yang comel ini akhirnya membengkak seteruk ini hanya berpunca daripada mainan dalam bilik air. Bengkak kecil pada mulanya menjadi makin parah sehingga doktor mengesahkan bayi comel ini hampir kehilangan penglihatanya.

edenstrong pada mulanya enggan berkongsi, namun demi pengajaran buat semua ibu bapa di luar sana, dia mula berkongsi kisah hitam yang berlaku kepada bayi comelnya menerusi instagram dan mendapat hampir 200 ribu reaksi daripada netizen.

 

Saya belajar sesuatu. Dan saya duduk selama beberapa bulan kerana saya sendiri tak pasti ada yang mahu melihat kisah ini, tetapi saya membuat kesimpulan bahawa orang lain juga harus tahu. Ambil pengajaran dari kisah ini.

Saya tahu air boleh terperangkap dalam mainan tab mandi, terutamanya getah yang direka untuk memancutkan air. Jadi saya memerahnya setiap kali mandi, membersihkannya secara berkala dengan peluntur.

Tapi apa yang saya tak tahu mainan tersebut tak akan kering sepenuhnya di bahagian dalam walaupun kita sudah memerah dan membersihkan mainan tersebut dan ini bermakna bakteria yang tidak kelihatan masih boleh membiak.

“Dia memancutkan air dari mainan tab mandi masuk kedalam mata,” saya diberitahu ketika saya melihat matanya sedikit merah. Saya fikir mungkin matanya pedih sedikit akibat dari air dan saya ketika itu tak fikir lebih. Tetapi malam itu setelah melihat matanya masih merah, kami membawanya ke bahagian kecemasan.

IKLAN

Doktor memberi ubat titis mata dose pertama. Kemudian, saya memutuskan untuk memberinya booster dose di tengah malam untuk memastikan matanya akan lebih baik pada keesokan paginya.

Saya terkejut dan tak sangka apabila saya memeriksa anak di dalam katil bayi, matanya bengkak sehingga dua kali gandaa dan kemerahan hingga ke pipi.

Kami segera ke bahagian ER dan doktor memberikan oral antibiotics, yang diambil pada 2:30 pagi.

Ketika dia bangun pada pukul 6 pagi, saya menjerit dan segera menuju ke hospital. Dia demam dan matanya sangat bengkak sehingga bahagian putihnya menonjol keluar dari antara kelopak matanya dan irisnya tersembunyi.

Antibiotik IV segera dimulakan dan kerana pembengkakan yang ketara, CT scan dilakukan untuk memeriksa retina.

Selulitis yang teruk menjalar ke wajah dan kedua-dua matanya. Saya diberi amaran bahawa dia mungkin kehilangan penglihatan, tetapi pada akhirnya, terima kasih Tuhan mata dia sembuh.

So tub toys? THROW THEM OUT. You cannot clean them. I don’t have moldy pictures to show you, because there was never any visible mold to see. You can’t see bacteria. You aren’t better than dirty tub toys. THROW THEM OUT.

Credit: edenstrong.no.shame

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)