Betullah orang kata, sebelum anak dapat kaki ibu bapa mudah lagi nak kawal dan tak penat nak berkejar. Selepas usia setahun, siap sedialah dengan ketangkasan kaki dan tangan anak.

Ini kerana, dalam usia setahun hingga umurnya 3 tahun, tahap ‘explore’ anak lebih sedikit. Banyak perkara baru dia mahu belajar dan sentiasa memerlukan perhatian ibu bapa untuk memantau.

Begitu jugalah anak kepada pasangan selebriti Fattah Amin dan Nur Fazura iaitu Nur Fatima Aisya. Sejak Fatima dah laju berjalan, setiap pergerakannya cukup pantas.

Melalui video yang dikongsikan di Instagram fattzuralovelife, nampak kelincahan Fatima ketika dibawa bersiar-siar ke Taman Burung buat kali pertama. Memandangkan Fatima lahir ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), apabila pertama kali dapat keluar bukan main seronok.

IKLAN

Cepat je tanggal kasut terus campak

Namun apa yang menjadi perhatian orang ramai, gelagat Fatima yang dengan lajunya membuka kasut terus mencampakkannya ke dalam kolam benar-benar mencuit hati. Apatah lagi gaya spontan daddy terpaksa menyelamatkan kasut anak daranya itu.

Daddy terpaksa buka ‘silat’ untuk mendapatkan semula kasut anaknya sehingga hampir terjatuh.

IKLAN

Suara mak-mak Fazura dah keluar

Situasi lucu berkenaan turut dikongsikan semula peminat mereka di TikTok dikenali sebagai @kakidrama8 dan mendapat tontonan lebih dari satu juga viewers dari warganet.

@kakidrama8 MasyaAllah si kecik ni cpt je tangan tu yea😂#Fatima#fatzura ♬ original sound – Kaki Drama

Dapat didengar dengan jelas suara Fazura yang meminta anaknya agar tidak mencampakkan kasut ke dalam kolam namun tidak diendahkan oleh Fatima.

IKLAN

Malah ada yang memberitahu dan memahami perasaan sebagai ibu bapa yang mana tangan anak kecil sememangnya antara yang terpantas kalau nak baling atau campak sesuatu barang.

Kredit: Instagram Fattzuralovelife, TikTok @kakidrama8

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)