Suami, jika anda ingin rezeki sentiasa mencurah-curah, sentiasa dalam keadaan bahagia maka bahagiakanlah isteri dan anak-anak anda. Kerana keredaan dalam rumahtangga datangnya dari hati seorang isteri. Begitulah pesanan ustaz ebit lew buat para suami.

Jika anda berusaha membahagiakan anak dan isteri, anda juga akan terkejut dengan rezeki yang tak disangka-sangka. Kerana adanya doa seorang isteri yang setia bersama anda.

 

Baca: Tahniah Buat Anda Yang Ada Anak Lelaki, Bila Kita Mati Dia Yang Imamkan Solat Jenazah Nanti

Dah 4 tahun isteri saya menghabiskan duit suaminya…

Dulu, isteri seorang wanita yg bekerjaya, ada pendapatan tetap…gaji bersihnya hampir 3k setiap bulan…hidup mewah bila suami isteri dua-dua bekerja…dari anak seorang, sehinggalah lahir yang ketiga.

Selesa, tak rasa langsung sesak tengah bulan.

IKLAN

Bila isteri ada pendapatan, maka apa yang ada dalam fikiran saya? Kalau duit saya tak cukup, saya boleh mintak kat dia…then hadirlah nafsu utk tukar HP, tukar sport rim, modified kereta dan sebagainya.

Tak tanya isteri dah, terus buat keputusan sendiri.

Balik rumah dengan HP baru, sport rim baru. Isteri berleter la kejap, pastu dia cool…bulan yang spend duit untuk beli macam-macam tu mesti bajet lari, maka mintak duit isteri…isteri bagi jugak la, tapi siap dengan pakej berleter…

Bila pengasuh tiba-tiba tak boleh jaga anak ketiga yang masih baby tu, isteri ambik cuti untuk jaga sementara nak cari pengasuh baru…kami duduk berbincang, bersembang hati ke hati…saya tak bersedia lagi untuk dia berhenti sebab komitmen bulanan tu masih sama, plan atas gaji 2 orang…tapi bila difikirkan tentang anak-anak, maka isteri kata keputusan yang terbaik adalah berhenti kerja, dduk rumah, uruskan anak-anak sebab anak-anak dah nak start sekolah.

IKLAN

Baca: “Suami Paling Bersyukur Saya Bertudung. Dah Tak Tanggung Dosa Saya Dedah Aurat”

Apa perkara pertama yang terlintas di fikiran saya? Cukup kah gaji seorang saja ni.

Alhamdulillah, tahun ni dah tahun keempat isteri menjadi suri rumah sepenuh masa tanpa sebarang punca pendapatan…komitmen masih sama, hutang masih sama, dan ditambah pulak dengan yuran sekolah untuk setiap anak…sepanjang 4 tahun dia menghabiskan duit suaminya, duit suaminya TAK PERNAH HABIS…

Ajaibkan aturan Allah…semuanya suami beli, semuanya suami sediakan, semuanya suami bagi, tapi rezeki suami makin murah, makin mencurah-mencurah…Tiap-tiap tahun gaji asyik naik sahaja…bonus suami pun banyak…

IKLAN

Rupa-rupanya, tak miskin si suami yang tanggung isteri sepenuhnya…tak susah si suami yang memudahkan urusan isteri dan tak berkira dengan isteri…

sepanjang 4 tahun ni jugak, Allah berikan kesihatan yang cukup-cukup baik kepada saya… jarang sakit untuk keluar mencari rezeki untuk keluarga…

Setiap urusan tu rasa mudah dan setiap kali bekerja tu hati rasa tenang…walaupun gaji dihabiskan utk keluarga, tapi ianya tak menyebabkan diri rasa serabut dan DUIT TAK CUKUP…

Baca: Patutlah 50k Share, Memang Sedap Murtabak Telur Kulit Popia Ni. Tak Rugi Cuba!

Setiap bulan sentiasa ja cukup…Allah s.w.t tak pernah kedekut dan kejam pada hamba-Nya yg menjalankan tanggungjawab serta kewajipan yg diamanahkan kepadanya utk DITUNAIKAN…

Semoga bermanfaat..

Kredit: Penulis Asal

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)