Memang seriau bila tiba-tiba anak jatuh terluka dan seterusnya berdarah. Boleh mengundang ‘panic attack’ lah. Tapi benda kalau nak jadi anak yang kita pantau depan mata pun boleh jatuh dan terluka. Paling penting mama papa jangan panik dan cuba gunakan ilmu yang ada untuk membantu melegakan dan menenangkan si kecil yang pastinya ketakutan dan kesakitan.

Kalau perlu cepat-cepat bawa ke hospital,  bukan apa budak-budak ni mereka lebih ‘fragile’ jadi sebaiknya lakukan pemeriksaan menyeluruh jika dirasakan perlu bila terdapat kecederaan pada anak-anak. Kecederaan yang dialami mungkin tidak terlalu ketara pada bahagian luar, risau ada kecederaan dalam yang serius berlaku, jadi langkah pencegahan perlu diambil segera bagi mengelakkan perkara yang tidak kita jangka.

Gambar hiasan

Menerusi satu perkongsian oleh Nadzmi Suhaimi seorang bapa kepada dua orang anak yang comel. Ketika salah seorang anak lelakinya terjatuh dari kereta miliknya, darah yang mengalir memang banyak dan akhirnya dia membawa anaknya it uke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

“Beberapa hari lepas, semasa selesai saya dan wife beli barang-barang pantri ofis bumsnbums, anak saya yusuf jatuh dari triton, kepala dulu pergi, terhantuk dekat tar.

“Waktu tu wife saya sedang bayar parking, yusuf dalam dalam kereta, saya buka pintu dari luar, sekali menjerit budak tu jatuh.

“Saya angkat dia, saya nampak darah mengalir dari kepala. Cepat-cepat saya tekan dengan tangan tempat luka tu untuk kawal darah keluar. Yusuf menangis kuat.

“Dalam 9 saat macam tu, saya nampak wife saya berjalan ke arah kereta. Saya pun lambai sambil jerit “awak cepat awak”. Wife saya pun berlari anak kearah kereta.

“Yusuf jatuh awak, darah banyak”

Saya angkat tangan yang tutup kepala yusuf tu, darah penuh dekat tapak tangan.

“Ada kain tak?” Saya tanya wife saya.

“Ada tadi baru beli kain untuk lap, dalam plastik” wife saya jawab.

“Saya ambil kain tu, saya pun bagi wife saya, tekap kepala, untuk kawal pendarahan.

“Masuk kereta, terus ke hospital putrajaya. Dalam kereta wife saya bagi yusuf minum air. Dalam 20 minit, kami sampai di hospital putrajaya, wife saya turun dan daftar di kecemasan, saya pun pergi cari parking. 

“Dapat parking (triton ni panjang, susah sikit nak park tempat sesak), saya ke bahagian kecemasan. Tengok no giliran ada 16 orang lagi. 

“Yusuf time tu dah tak menangis. Darah pun dah berhenti. Anggaran separuh kain yang basah.

gambar hiasan

“Saya cakap kat yusuf, “tengok jari papa” (saya letak jari telunjuk macam 1 depan muka dia dan gerakkan perlahan-lahan, nak tengok mata dia ikut tak jari saya).

“Mata dia ikut, so ok. Pupillary reflex pun ada bila kena cahaya.

“Saya test lagi, saya minta dia pegang jari saya, dia pegang. Kemudian saya gerakkan jari saya dan minta dia pegang lagi. Alhamdulillah, ok, maknanya koordinasi ada lagi.

“Saya minta dia genggam kuat sikit, dia genggam. So ok. Lepas tu wife saya lap kesan darah kat muka dan kepala yusuf dengan kain yang saya basahkan di bilik air depan tempat menunggu.

“Lepas 10 minit, yusuf kembali aktif, panjat kerusi dan berlari di tempat menunggu.

Saya dah yakin budak ni takde apa-apa. Lagi 13 orang nak sampai giliran. Saya dah nak ajak balik dah.

Wife saya cakap, “tunggu dlu, kalau retak kepala cane?”

Tapi usaha saya ajak balik tak berhasil. lepas 1jam 45min tunggu sampai giliran kami.

“Doktor pun tanya soalan-soalan ni:
– lepas jatuh ada nampak macam sawan tak?
– ada bagi makan tak? Ada muntah lepas tu?

“Selesai doktor buat checkup, yusuf hanya di cuci luka (dressing) dan boleh balik. Sama macam pendapat saya.

“Budak yusuf tu masih tak berubah, kekal buas dalam kereta pun tak diam.

Tip Daripada Nadzmi Suhaimi jika anak anda jatuh dan berdarah dikepala, jangan takut dan tergamam, buat ini:

  1. Kawal pendarahan, ambil kain yang serap darah, letak dikawasan luka, tekan lembut-lembut manja.
  2. Perhatikan mangsa tu, ada tak macam sawan, mata naik kelangit ke, kira berapa lama sawan.
  3. Waktu sawan tu boleh bernafas tak? Jangan kita pulak buat cuak ala-ala sawan
  4. Kalau tak sawan, belai belai budak tu supaya tak menangis. Bagi air yang sedap untuk dia minum. Lagi baik bagi ais krim, sure tak tolak dan dia akan berhenti nangis.
  5. Cek mata dia bergerak ikut respon tak.
  6. Lepas makan ada muntah tak
  7. Pendarahan berhenti berapa lama.
  8. Berapa bahagian kain yang basah dengan darah (nak anggar blood loss).
  9. Lepas jatuh tu makin lemah atau kembali aktif.
  10. Terus ke hospital berdekatan. Atleast kalau dah yakin ok baru balik rumah. Jangan nampak melarat baru nak ke hospital. Sampai hospital kalau lambat jangan meroyan. Staff hospital tahu mana kes perlu layanan segera.

Sumber: Nadzmi Suhaimi