Sebagai ibu bapa, kita pasti mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Sekiranya mereka membesar dengan sihat, anak-anak akan menjadi lebih aktif, cerdas dan suka belajar. Latihlah anak untuk minat belajar sejak mereka dari kecil.

Jangan paksa, cuma galakkan dengan cara yang istimewa supaya anak-anak lebih teruja untuk melakukannya. Banyak faktor yang boleh menggalakkan anak-anak untuk belajar dengan gembira. Tanpa perlu memaksa, berikut adalah senarai perkara yang boleh anda lakukan untuk galakkan anak belajar:

  1. BANTU ANAK BERKOMUNIKASI

Untuk merangsang minat anak untuk belajar, ibu bapa harus sentiasa berkomunikasi dengan mereka. Carilah satu topik untuk diajarkan kepada anak pada hari tersebut dan bercerita dengan mereka. Pilihlah kaedah bercerita supaya anak lebih mudah faham.

Bila Anak Seronok Belajar, Dia Akan Membesar Dengan Bijak!

  1. SEDIAKAN KEPERLUAN BELAJAR

Untuk menarik perhatian anak-anak, sediakan keperluan untuk mereka belajar. Antaranya seperti alat tulis dan bahan bantu belajar yang menyeronokkan. Apabila belajar menggunakan semua peralatan ini, ia akan membuatkan anak-anak teruja dan lebih bersemangat untuk belajar.

  1. BELAJAR SAMBIL BERMAIN

Jangan terlalu memaksa anak-anak untuk belajar. Sebaik-baiknya carilah teknik pembelajaran yang melibatkan mereka. Sebagai contoh, pilihlah kaedah bermain sambil belajar. Dengan cara ini, mereka tidak akan merasa tertekan dan dapat belajar dalam keadaan yang lebih tenang dan gembira.

Bila Anak Seronok Belajar, Dia Akan Membesar Dengan Bijak!

  1. MAKANAN YANG BERKHASIAT

Untuk menarik minat anak-anak belajar, berilah mereka makanan yang tidak menyebabkan rasa mengantuk atau lesu. Berilah anak-anak makanan yang kaya dengan nutrisi supaya mereka lebih bertenaga untuk belajar. Elakkan makanan ringan atau snek sebelum sesi pembelajaran supaya anak-anak tidak mengantuk dan hilang daya fokus ketika belajar.

Bila Anak Seronok Belajar, Dia Akan Membesar Dengan Bijak!

IKLAN
  1. AMALAN MINUM SUSU BANTU PERKEMBANGAN MINDA ANAK

Berikan rumusan susu untuk kanak-kanak sebagai sebahagian daripada diet seimbang harian mereka untuk membantu tumbesaran anak secara keseluruhan.

Apabila mereka membesar dengan sihat, proses belajar akan menjadi lebih seronok dan anak-anak lebih teruja dan dapat berfikir secara kreatif.

Bila Anak Seronok Belajar, Dia Akan Membesar Dengan Bijak!

Susu S-26® Progress® dan S-26® Promise® dengan Nutrissentials® mengandungi gabungan nutrien penting seperti Lutein, AA dan DHA yang membantu perkembangan anak-anak. Untuk pengetahuan anda, S-26® Progress® adalah pilihan susu untuk anak berumur 1 tahun ke atas manakala S-26® Promise® pula bagi kanak-kanak berusia 4 tahun ke atas.

Bila Anak Seronok Belajar, Dia Akan Membesar Dengan Bijak!

Mengapa S-26® Progress® & S-26® Promise® Yang Terbaik?

IKLAN

S-26® Progress® dan S-26® Promise® dengan Nutrissentials® mengandungi kombinasi nutrien penting untuk membantu menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak bagi membina asas yang lebih kukuh untuk membantu pembelajaran si manja.

*AA & DHA didapati di dalam otak & mata dan merupakan nutrien penting.

* Lutein yang berfungsi melindungi mata dengan menapis cahaya biru. Penglihatan yang baik penting untuk pembelajaran.

*Kolina adalah nutrien penting untuk membantu pembelajaran.

*Oligofruktosa yang membantu menyokong penghadaman. Penyerapan nutrien yang baik adalah penting untuk perkembangan fizikal dan minda.

*Kalsium dan vitamin D yang menyokong perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

IKLAN

*Mineral dan vitamin-vitamin penting lain termasuklah zat besi dan zink.

*Tanpa sukrosa.

Mahu mendapatkan sampel susu S-26® Progress® dan S-26® Promise®? Anda boleh mendapatkannya dengan klik link ini Wyeth Nutrition

Selain itu, anda boleh menghubungi talian WYETH NUTRITION CARELINE di:

1-800-88-5526 atau ke laman sesawang mereka di Wyeth Nutrition

Untuk maklumat lanjut tentang susu S-26® Progress® & S-26® Promise® dengan Nutrissentials®, anda boleh ke laman Facebook mereka di Wyeth Nutrition

Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, MALAM INI jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.

Bila Anak Seronok Belajar, Dia Akan Membesar Dengan Bijak!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI