Privasi di bilik tidur suami isteri adalah RAHSIA suami isteri. Sebab itulah tiada istilah ‘sporting’ untuk orang lain masuk sesuka hati. Kenapa? Ikuti perkongsian ini.

BILIK TIDUR SUAMI ISTERI

Tahu tak? Bilik tidur suami isteri adalah tempat privasi, sesiapa pun tak boleh masuk.

Dalam Islam, ada masa kita dilarang sama sekali masuk ke dalam bilik ibu bapa atau bilik yang ada pasangan suami isteri :-
1) Sebelum Waktu Subuh
2) Tengah hari
3) Selepas Isyak

Anak-anak dilarang masuk ke dalam bilik IBU BAPA. Ibu bapa dilarang masuk ke dalam bilik ANAK-ANAK yang dah berkahwin.

IKLAN

Saudara dilarang masuk ke dalam bilik saudara lain yang dah berkahwin. Apatah lagi tetamu, dilarang masuk ke dalam bilik utama tuan rumah kecuali dengan izin.

Dalam bilik tidur ada privasi yg tak boleh orang tengok, hatta ‘katil’ itu sendiri privasi utama pasangan suami isteri.

Kalau ada adik beradik kita yang suka terjah bilik kita dengan pasangan, tegurlah adik beradik kita, bukan tegur pasangan kita supaya terima keadaan tersebut.

IKLAN

Kalau ibu bapa kita suka masuk bilik kita dan pasangan, tegurlah ibu bapa kita dengan berhemah, bukan tegur pasangan supaya terima keadaan tersebut.

Ingat, sikap acuh tak acuh kita pada pasangan, besar kesannya pada emosi dan kelakuan pasangan pada kita kelak.

Pasangan yang hormat pada pasangan, pasti akan dibalas dengan hormat.

Buang perkataan ‘sporting’ untuk perkara yang memang bukan untuk ‘sporting’.

IKLAN

Kredit: Puan Khalida

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/