Ajal, rezeki, jodoh semuanya sudah ditetapkan oleh Allah. Cuma bila dan bagaimana ia berlaku, semuanya rahsia. Bagaimanapun, menyentuh bab kematian, pasangan suami isteri akan fikir jauh, jika salah seorang pergi dulu, bagaimanakah nasib diri dan anak-anak selepas itu.

Boleh ke membesarkan anak tanpa insan yang kita sayang. Macam mana soal perbelanjaan untuk jangka masa panjang dan macam-macam lagilah. Namun adakah kita sebagai isteri bersedia menghadapi keadaan ini lagi-lagi bila suami yang pergi dulu?

Berikut antara yang dikongsikan oleh Perunding Kewangan, Azizul Azli Ahmad buat seorang wanita bergelar ibu. Sama ada perpisahan itu disebabkan perceraian atau pergi buat selamanya.

Buat Tabung Rumah Tangga, Elak Isteri & Anak Susah Kalau Suami ‘Pergi’ Dulu

SEBELUM SUAMI MENINGGAL?

1. Melahirkan anak adalah wanita, yang diceraikan adalah wanita, yang turun naik mahkamah adalah wanita, yang tuntut nafkah adalah wanita, bila suami meninggal tinggallah wanita.

2. Kos sara hidup meningkat setiap tahun, jika tahun 2007 makan diluar memerlukan RM20 sehari. Tahun 2020 kos makan diluar meningkat kepada RM84 sehari.

IKLAN

3. Galakkan suami atau isteri jana pendapatan kedua. Hartanah atau rumah sewa paling mudah jana pendapatan semasa. Cukup bulan kutip sewa.

4. Galakkan suami juga ambil Perlindungan Pendapatan, jika meninggal atau ditimpa bencana boleh dapat pampasan.

5. Katakan gaji suami RM2000 x 12 bulan / 0.05 = RM480,000. Minta suami hibahkan atas nama isteri tercinta.

6. Jika suami dijemput pergi dapat duit ini letak dalam ASB atau Tabung Haji. Jika kadar dividen 7.25% setahun dapat RM34,800. Sebulan ada sumber pendapatan RM2,900.

IKLAN

Buat Tabung Rumah Tangga, Elak Isteri & Anak Susah Kalau Suami ‘Pergi’ Dulu

7. Boleh jaga anak yang ditinggalkan, tanpa isteri kahwin lagi dengan Dato Kaya Boroi atau YB politik berlagak berjaya nanti.

8. Wanita belajarlah jana pendapatan kedua dengan hartanah. Belajar beli rumah dan sewakan segera.

Kongsikan jika bermanfaat

IKLAN

Kredit: Azizul Azli Ahmad

 

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Buat Tabung Rumah Tangga, Elak Isteri & Anak Susah Kalau Suami ‘Pergi’ Dulu

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI