Menggalas tugasan sebagai seorang ibu tidaklah mudah. Banyak perkara yang perlu difikirkan, juga perlu diutamakan berbanding kepentingan diri sendiri. Ada juga masanya para ibu tidak dapat memberi perhatian kepada diri sendiri sehingga orang luar melihat mereka seperti tidak pandai menjaga diri.

Yalah, ketika di rumah hanya berbaju kelawar atau berkain batik dengan peluh membasahi ketiak. Rambut berminyak tidak sempat disyampu bersih.

Bekerja atau menjadi suri rumah tidak mudah. Tugas masih sama, menguruskan rumah tangga. Mengemas rumah, memasak, menyediakan keperluan suami dan anak-anak serta banyak lagi tanggung jawab lain  yang terlalu banyak untuk disenaraikan. Menghargai tugasan seorang isteri dan ibu, Intan Dzulkefli berkongsi tentang pendapatnya di laman Facebook.

Secara peribadinya saya tak berapa berkenan kalau orang kutuk-kutuk ibu yang beranak ramai ni nampak aging, nampak tak terurus, pengotor rumah tak berkemas. Tambahan kalau komen pedas itu datangnya dari insan yang belum berkahwin, mahupun yang belum ada anak.

Kadang rasa sebak pun ada.

Seriously you are clueless, didn’t know what they were dealing with.

Intan dan keluarganya

Awak tak tahu apa rasanya anak nak melekap 24jam. Awak cabut susu badan, dia jaga. Awak gerak sikit dia pun merengek menangis.

Awak tak faham penat bila anak berdukung walau da pandai jalan, berat dah 10-15kg sampai sakit pinggang kesan cucuk ubat masa bersalin, sampai sakit luka perut kena belah masa bersalin.

Awak tak tahu apa rasanya bila baru nak mandi anak dah menangis macam kena pukul. Baru nak lepaskan hajat anak dah meraung depan pintu jamban.

Awak tak tahu macam mana rasanya tidur selang sejam sebab bangun susukan anak. Pedih perit luka sebab menyusukan anak tak mahu berenggang. Tak tahu betapa tingtong kepala & stress rasa bila anak taknak tidur, ajak main sampai 2-3 pagi, menangis semua serba tak kena tanpa diketahui apa punca.

Awak tak tahu rasanya bila kemas rumah pun tetap akan bersepah dengan macam-macam benda yang anak tak bagi sentuh pun. Awak tak tahu macam mana rasa lapar terketar badan lepas susukan anak-anak. Sakit kepala sebab lambat makan, sakit pinggang.

Demam? Sakit? Life must go on. Anak tetap macam tu minta dilayan. Tak ada cuti sakit..

Bukan merungut. Saya cuma beritahu tipikal life mak-mak ni awak..

 

Ibu anak ramai besar pengorbanannya

Jangan cakaplah.. biarkan ajelah anak tu menangis, buat ajelah macam biasa. Uruskan diri tu. Uruskan rumahtangga. Jangan… awak belum rasa.

Yang melaluinya entah berapa banyak kali menangis awak… sebab rasa hidup macam bukan untuk diri sendiri lagi. Masa untuk diri sendiri pun dah tak ada. Apatah lagi privacy & me-time. Seolah-olah lifeless awak tau..

Sayyidatina Fatimah pun menangis tersedu mengadu pada ayahandanya nakkan pembantu sebab penat sangat uruskan rumahtangga, jaga anak-anak. Hingga Rasulullah SAW ajarkan baginda zikir Fatimah.

Itu anak Rasulullah SAW, wanita yang dijamin masuk syurga. Apatah la lagi kita semua yang iman senipis kulit bawang yang hidup di akhir zaman.

Kadang kita ni memang sedap aje mulut bercakap, sebab belum kena batang hidung sendiri. Agaknya kalau kita ditempat orang yang kita kata itu, kita malah lebih teruk lagi.

Belajarlah dari kesilapan saya. Saya dulu pun suka salah faham ingatkan mudah je jadi isteri solehah, didik anak2 & jadi  ibu rumahtangga ni. Yelah baca dalam buku & dengar ceramah macam senang sangat je wanita nak masuk syurga. Realitinya mahar syurga itu terlalu mahal.

Kadang terlalu penat tu tak tertanggung mengalir juga air mata, hanya Allah tempat mengadu. Itupun alhamdulillah, suami dah sangat banyak bantu. Bagaimana pula bagi wanita yang suami lepas tangan & yang PJJ dengan suami? MasyaAllah, tak terbayang bagaimana kuat ujian mereka.

Tak perlulah zalim sangat menuduh ibu-ibu yang meluahkan perasaan mereka ni sebagai mengeluh, tak bersyukur. Mereka juga manusia biasa. Mereka bukannya robot. Bila mereka memendam, jadi murung, meroyan… itu lebih tak sihat untuk anak-anak.

Sama ada stay at home mother, work at home mother atau ibu yang bekerjaya, saya pernah rasa semua title. Jujurnya, semua pun penat. Jadi, tak perlulah rajin sangat nak calculate pengorbanan siapa lagi banyak, siapa lagi penat.

Buat ajelah tugas kita masing-masing & biarkan Allah sahajalah yang menilai segalanya. Tak perlulah kita jadi hakim untuk judge sesiapa. Kita pun bukan hebat mana.

Alhamdulillah ‘ala kulli hal.

Tulis untuk diri sendiri.

Sebak bila baca tulisan Intan. Benar, setiap ibu itu mempunyai kecantikan tersendiri. Luar dan dalam. Jika suami dan anak-anak menghargainya, sudah tentu seorang ibu akan berasa bahagia. Ucapkan terima kasih kepada mereka, tidak perlu tunggu hari ibu. Setiap iu banyak berkorban untuk keluarganya.

Sumber: Intan Dzulkefli

Ubat Gigi, Cuka Dan Bedak Paling Mudah Hilangkan Kesan Conteng Anak Di Dinding

Tinggalkan Komen