Pengalaman kita berdepan PKP dan 2.0 sudah semestinya banyak memberi kita pengajaran. Dan sudah semestinya pengalaman ini semakin membuatkan kita mahir mengendalikan soal kemurungan, rasa kebimbangan dan minda yang terlampau keletihan gara-gara menguruskan pelbagai perkara di rumah.

Jangan biarkan anxiety terutamanya terus-terusan membuatkan kita hidup dalam ketakutan. Menurut Pn Wawa Shauqi, belajarlah untuk memberi ruang pada diri sendiri agar segala momen yang kita lalui kini dapat dilalui dengan tenang dan baik. Kita yakin mampu melakukannya.

Ini tip dan panduan yang dikongsikan oleh Pn Wawa.

‘Burnout Is Real’, Badan Menggigil, Jantung Berdegup Laju, Ibu Jangan Paksa Diri!


Dalam keadaan dunia masih belum reda dengan Covid, ditambah dengan macam-macam kes yang saya tak nak sebut, tak mustahil ramai yang trigger dengan anxiety.

Saya teringat waktu kali pertama saya lalui apa yang mereka lalui. Waktu tu tahun 2017. Musim Donald Trump bertanding nak jadi presiden. Macam-macam teori keluar.

‘Burnout Is Real’, Badan Menggigil, Jantung Berdegup Laju, Ibu Jangan Paksa Diri!

Bila saya cerita kat suami, suami hanya mampu suruh relax je. Iyelah. Saya sendiri masa tu mana tau pasal anxiety, panic attack ni semua.

Cuma yang saya ingat, waktu tu saya hidup dalam ketakutan. Saya terbayang dinding rumah akan berlubang dihentam bom. Siap dah target, meja mana saya akan lari untuk berlindung dengan anak-anak.

Sampai satu hari tu, tanpa saya dapat kawal, badan saya menggigil. Dada rasa sesak dan jantung berdegup laju. Nak bernafas pun rasa struggle sangat.

IKLAN

Beberapa tahun kemudian, bila ramai yang dah terbuka untuk berkongsi tentang mental health masing-masing, waktu tu baru sedar. Apa yang saya lalui dulu, ada ciri-ciri anxiety panic attack.

Ini saya pesan pada kalian yang sedang atau ada tanda-tanda diserang keresahan.

1) Distance yourself from media social sementara.

2) Pilih bahan bacaan yang positif. Berita gosip, berita tragedi dan kes-kes terus tu, tak payah baca dulu.

3) Amalkan mathurat pagi petang. Kalau saya, Ruqyah pun saya baca.

‘Burnout Is Real’, Badan Menggigil, Jantung Berdegup Laju, Ibu Jangan Paksa Diri!

4) Hentikan mental noise dengan istighfar. Jangan layan cakap-cakap kepala yang bukan-bukan.
Divert your mental noise by closing your eye. & nikmati apa yang sedang telinga kita dengar, hidung kita dan tangan kita rasa.

IKLAN

5) Practice deep breathing.
Saya selalu sharing pasal ni. Deep breathing bagus untuk stabilkan ritma jantung. Sekaligus, turunkan paras hormon stress.

6) Cari movie yang uplifting. Elakkan movie sedih, misteri dan horror.

‘Burnout Is Real’, Badan Menggigil, Jantung Berdegup Laju, Ibu Jangan Paksa Diri!

7) Naik kereta, pegi pusing-pusing bandar sekejap. Putuskan sekejap rutin harian di rumah yang berulang setiap hari. Jangan jauh sangat fikir pasal masa depan. Belajar untuk menikmati momen sekarang yang kita sedang lalui. Plan macam mana nak bagi moment hari ni better dari semalam.

9) Rancang untuk gembirakan seseorang. Masak english breakfast on bed untuk pasangan ke, belanja pakgad nasi arab ke, belanja jiran telur/beras/ roti ke, belanja anak jiran sepeket belon ke, hantar hadiah kat saya ke. Tiberr.

10) Mulakan kembali hobi.
Kalau dulu suka main gitar, mula semula. Suka melukis, keluarkan balik barang melukis. Suka baking, suka mengait, suka jogging, ini masanya mula semula.

11) Bangkit dan bersiap-siap cantik.
Cari baju favorite, mekap cantik-cantik because you deserve it.
Jangan biar tenaga low. Agak-agak dah start macam nak bosan, buat lompat bintang & mulakan sesuatu.

IKLAN

12) Kalau kita jenis extrovert, call ahli keluarga atau kawan-kawan atau sesiapa sahaja yang kita selesa nak bercakap.
Kalau tak tau, boleh dail Talian Nur 15999 untuk diajak bersembang.

Ingat apa pun yang akan berlaku, momen yang paling penting adalah momen yang sedang berlaku. Jangan jauh sangat fikir ke masa depan.

‘Burnout Is Real’, Badan Menggigil, Jantung Berdegup Laju, Ibu Jangan Paksa Diri!

If you really in need, it’s ok to ask for help. It’s ok to admit that you are not ok. It’s ok to cry. Mana tau dari keterbukaan kita rupanya ramai berebut-rebut nak tolong tarik kita keluar.

Salam sayang,
Wawa Shauqi

Menarik: Kena Marah Dengan Daddy Conteng Pintu Bilik Air, Ramai Terhibur Dengan Jawapan Fatima!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Pa&Ma