Susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak kerana kandungan nutrisinya tiada tandingan dengan susu formula. Bagaimanapun, tak semua ibu berpeluang untuk menyusukan anak atas sebab-sebab tertentu.

Disebabkan itu ada ibu yang terpaksa memberi susu formula untuk memastikan si manja dapat khasiat untuk membesar dengan sihat.

Tetapi dalam membancuh susu formula, penting sebenarnya untuk ibu bapa tahu cara membancuh dengan cara yang betul. Ini bagi mengelakkan segala khasiat dan zat dalam susu itu hilang begitu sahaja.

Lagi satu teknik bancuhan susu yang betul adalah untuk mengelakkan anak mengalami masalah kembung perut. Nak tahu secara terperinci mengenainya, video dikongsikan di TikTok @the.dressar boleh dimanfaatkan.

IKLAN

Kebanyakan ibu bapa bila membancuh susu anak meletakkan air panas terlebih dahulu. Cara ini salah! Sepatutnya masukkan air suam terlebih dahulu.

Sukat air, kemudian masukkan air dulu baru masukkan susu. Jangan masukkan susu dulu baru air, salah. Itu yang menyebabkan anak sembelit sebab air tak cukup.

IKLAN

Manakala yang ketiga pula adalah jangan goncang susu terlalu kuat dan menyebabkan berbuih di permukaan atasnya. Goncang susu bukan ke atas, sebaliknya pusing perlahan sahaja. Nak lagi mudah kacau dengan sudu secara perlahan.

Nak dapatkan penjelasan lanjut, boleh tonton video ini:

IKLAN
@the.dressar Reply to @heyla_910 ♬ Dewi – Dewa 19

Kredit: The Dressar (Tiktok)

Ketahui fungsi carseat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!