Berbanding bahan memasak lain, cili kisar antara bahan wajib ada di dalam peti ais di rumah kita. Semua ini bagi menjadikan masa memasak terutama masakan bersambal jadi lebih pantas dan menjimatkan masa.

Pun begitu, stok cili kisar yang selalu kita simpan biasanya hanya dapat bertahan selama seminggu atau lebih sahaja. Itupun ada waktunya cili kisar sudah sedikit berbau.

Namun tip dan petua simpan cili kisar yang dikongsikan oleh Pn Sue Azhar ini boleh dicuba oleh semua. Mana tidaknya, cara ini boleh menjadikan cili kisar tahan pada tempoh yang lebih lama. Wajib cuba!


Saja nak share tips simpan cili kering blend tahan lama. Masing-masing ada cara tersendiri. Ada yang dah siap masak dan simpan. Ada yang nak masak baru nak blend. So kita ikut mana yang kita selesa kan.

Ini cara saya.

Dah siap blend masuk dalam bekas kecik macam ni. Biasa saya blend cili dengan bawang merah dan putih siap-siap.

IKLAN

Siap tutup dan masuk freezer.

Dah beku buka masukkan kat dalam tupperware.

Nak masak tak payah tunggu cair, just tumis je hingga cair.

IKLAN

Selamat mencuba Gaisss!

Menarik: Resipi Nasi Daging Kurma Adabi, Menu Jimat Masa, Tumis Dan Biar Sampai Masak Je

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

IKLAN

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?

Just daftar je kat SINI.  FREE je tau Webinar ni!

Nak relaks, jom cuci mata di SINI.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)