Dah bersedia nak pregnant lagi? Bila baby dah agak besar, mesti rasa nak baby lagi. Tu naluri biasa seorang ibu. Tapi adakah kita dah bersedia untuk mengharungi 9 bulan proses kehamilan sekali lagi?

Ada yang masih lagi fobia sakit bersalin, risau alahan teruk dan macam-macam lagi. Ini kerana setiap individu cabarannya lain-lain.

Jom kita check, adakah kita dah bersedia.

  1. Jarak baby sekurang-kurangnya 2 tahun.

Jarakkan kehamilan sebelum ini dengan kehamilan akan datang sekurang2nya 2 tahun. Ini memberi masa kepada badan ibu untuk pulih sepenuhnya selepas proses bersalin. Selain itu baby juga dah agak besar dan tidak lagi memerlukan perhatian yang terlalu kerap, berbanding dengan baby yang masih kecil. Ini juga memberi waktu utk baby pertama bermanja-manja dengan ibunya sebelum berkongsi kasih dengan adiknya nanti.

IKLAN

Dah Bersedia Nak Hamil Lagi? Soalan Susah Nak Jawab Bila Orang Tanya

  1. Kesihatan ibu

Sekiranya sewaktu mengandung sebelum ini, ibu mengalami masalah perubatan, pastikan masalah tersebut sudah dalam keadaan terkawal atau pun telah pulih sepenuhnya. Pastikan juga risiko-risiko untuk berlaku masalah kesihatan sewaktu mengandung juga seperti berat badan, tekanan darah dan paras hemoglobin adalah dalam keadaan baik.

  1. Supplement untuk mengandung

Kalau dah plan nak mengandung, pastikan ambil supplement seperti folic acid 3 bulan sebelum mengandung. Folic acid adalah zat yang sangat penting semasa proses awal kandungan baby.

IKLAN

Dah Bersedia Nak Hamil Lagi? Soalan Susah Nak Jawab Bila Orang Tanya

  1. Kewangan

Walaupun anak adalah rezeki, tanpa sebaiknya rancang kewangan sebelum mengandung. Supaya sewaktu mengandung nanti lebih mudah. Jika bercadang untuk bersalin di swasta yang lebih selesa dan disambut oleh Doktor perempuan, simpanan boleh dibuat sebelum mengandng lagi. Takaful, medical card, simpanan dan lain-lain antara perkara lain yang perlu diambil kira jika ada anak ke-2.

IKLAN
  1. Persediaan mental

Persediaan mental adalah sama penting dengan persediaan fizikal dan kewangan. Mental perlu dalam keadaan stabil untuk mengharungi 9 bulan yang mencabar dan beberapa tahun awal anak tersebut. Menjaga seorang anak sudah mencabar, menjaga 3-4 orang anak tentu lebih mencabar, dan lebih mencabar kerana usia yang semakin meningkat.

Jadi, dah bersedia kah anda? Kalau dah bersedia, sila tag husband ya?

Sumber: Poliklinik Az-Zaara

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI