Kita selalu rasa masalah kita ni besar sampai kita tak boleh nak fikir dah apa yang kita kena buat sekarang ni. Kita rasa masalah ni terlalu besar sampai kita stress dan buntu tak tahu nak buat apa-apa.

Sebenarnya masalah yang paling besar sekali yang sedang kita lalui yang sedang kita alami, yang sedang kita hadapi adalah

1. Kita selama ini hidup tanpa Tuhan. Kita hidup tak ada Allah. Kita hidup tanpa bantuan dan juga pertolongan daripada yang Maha kuasa. Kita ni hamba. Kita ini lemah kita tak boleh buat apa-apa tanpa bantuan daripada Allah. Belajarlah untuk menerima hakikat ini dahulu

2. Bila apa saja masalah yang kita cerita, yang kita luah, yang kita bertahun-tahun simpan, dia jadi masalah yang amat besar sebab kita tak pernah dapat Allah. Kita tak pernah merujuk kepada Allah. Kita tak pernah minta dengan Allah. Kita tak pernah bangun malam bangun malam menangis memohon kepada Allah. Minta Allah tolong kasihan kan diri ni.

3. Nak selesaikan masalah ni, kita kena faham yang kita berdepan dengan manusia-manusia, yang mereka itu datang daripada Allah. Suami kita. Isteri kita. Anak-anak kita. Mak mertua kita. Ayah mertua. Saudara-mara. Ipar-duai. Semua tu daripada Allah. Kalau kita tak boleh dapatkan Allah dalam hidup ini, boleh kah kita selesaikan masalah daripada Allah?

IKLAN

ARTIKEL MENARIK [Nak Rezeki Sentiasa Datang? Dahulukan Istero Lebih Dari Orang Lain]

Ujian ini adalah untuk kita belajar sabar. Belajar tu maksudnya, belajar bercakap dengan Allah.

Dan, akhirnya nanti Allah sendiri akan bantu kita. Pimpin kita. Tolong kita. Tunjukkan mana yang patut kita buat dalam hidup ni.

Allah sendiri akan tunjukkan dan pandu bagaimana kita harus bertindak.

Ujian untuk kita. Bukan untuk orang lain. Allah buat begitu ada sebabnya. Ada hikmahnya. Ada baiknya.

Akhirnya, dalam kehidupan yang sedang kita lalui ini, diuji, disakiti atau macamana sulit dan rumit sekalipun, kita kekal dengan Allah. Kita tenang dengan Allah. Kita faham apa yang Allah nak berikan hikmahnya.

Itulah makna sebenar ujian. Ia mendidik kita. Bukan sekadar kesakitan kosong yang tidak bermakna. Tanyalah pada diri, kita nak apa sebenarnya dalam menjadi suami dan isteri?

Sumber: Abu Hurairah Asifa

**Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.