Tugas membesarkan anak tidak mudah. Namun untuk mendidik dan memastikan mereka membesar menjadi insan yang baik adalah lebih sukar. Ada yang mengatakan banyak cabaran untuk membesarka anak perempuan, tapi sebenarnya anak lelaki juga sama. Tambahan pula sekarang, banyak pengaruh persekitaran yang memberi kesan kepada anak-anak.

Untuk membesarkan anak lelaki, ibu ayah harus menerapkan lima perkara penting dalam diri mereka. Kesemua perkara ini jika berjaya diajarkan kepada mereka, dapat membentuk anak lelaki menjadi insan yang dihormati kelak. Ikuti perkongsian dari Taufiq Razif ini:

Ajar Anak Lelaki 5 Perkara Ni Secepatnya Sebelum Dia Menjadi Remaja

1. Ajar anak lelaki untuk jadi Respectful pada wanita terutamanya pada ibunya sendiri

– contohnya ajar anak lelaki bukakan pintu kereta untuk ibu dan adik perempuannya, jaga nada suara terhadap adik beradiknya & berbuat baik dan lemah lembut pada semua wanita

Artikel Menarik: [Anak Bukan ‘Trofi’ Kita. Tak Perlu Stres Jika Tak Sepandai Anak Orang Lain. Ada Rezekinya!]

2. Ajar anak lelaki untuk ada Sense Of Responsibility

– ajar anak lelaki untuk simbah & cuci bila dah lepas hajat di tandas awam, cuci pinggan dan lap tumpahan air di meja makan, kutip sampah yang dia sengaja buang pun adalah salah satu latihan untuk bentuk Sense of Responsibility dalam diri anak

IKLAN

3. Ajar anak lelaki tentang Personal Hygiene & Cleanliness

– banyak anak lelaki bertukar menjadi pengotor bila berjauhan dengan mak ayah contohnya di asrama. Rupanya kerana kita lupa nak ajar anak lelaki kita tentang disiplin menjaga personal hygiene & cleanliness

– personal hygiene ni bermula daripada cara cuci tangan hinggalah kepada cara berinstibra’ & berinstinjak. Antara ilmu istibra’ yang kita kena ajar anak lelaki adalah berdehem & urut kemaluannya sebelum membasuh kencing

IKLAN

4. Ajar anak lelaki Coping Skills

– coping skills ni adalah cara anak kita nak selesaikan ataupun cara anak kita nak hadapi masalah dalam hidupnya. Contohnya apa nak kena buat bila anak lelaki kita tu stress ke, kena ejek ke kena buli ke

– Sebab kalau anak lelaki kita tak tahu Coping Skills yang betul, anak kita akan mudah terjebak dengan Coping Skills yang negatif. Coping Skills negatif ni contohnya adalah ambil dadah dan juga minum arak

Artikel Menarik: [Marah Anak Melampau Tak Datangkan Kesan. Lebih Baik Berlembut, Buat Anak Dengar Kata]

5. Ajar anak lelaki tentang Empathy

IKLAN

– bila tengok pasangan kita penat, cuba suruh anak kita tengok dan fahami kepenatan pasangan kita tu

– amalkan dialog ni pada kita untuk asah Empathy anak kita “Adik, cuba tengok Mama tu. Penat kan dia lipat baju kita berdua kan? Nampak tak muka Mama dah redup dah tu jaga kita berdua tiap hari. Jom kita gi tolong Mama lipat baju nak? “

– bila anak kita dah mampu faham & rasakan emosi orang di sekelilingnya, itulah kejayaan kita dalam membentuk sifat empati dalam diri anak kita. InsyaAllah anak macam ni adalah anak yang hebat Emotional Intelligencenya. Inilah yang kita panggil sebagai anak yang cerdas emosi

Tolong sangat ajar ilmu ni pada pasangan dan anak kita sendiri. Kongsi ilmu ni pada mak ayah yang belum tahu ye sebab saya rasa masih ramai lagi mak ayah di luar sana belum tahu tentang ilmu ni.

Perkongsian ini amat mudah difahami dan sememangnya sangat berguna kepada ibu dan ayah untuk mendidik anak lelaki. Anak yang dibesarkan dalam persekitaran yang positif dan diberikan didikan yang betul pasti dapat membentuk sahsiah diri yang baik.