
Ramai ibu bila dah tau mengandung akan gembira sangat. Ada tu yang tak sabar nak tengok jantina bayi.
Sebenarnya kalau diikutkan detail scan lebih penting daripada scan 3D, 4D, 5D. Kenapa?
Berikut perkongsian dari Klinik Dr Asmah.
Kalau tanya saya secara personal, MEMANG SANGAT PENTING!!
Lagi penting dari 3D,4D,5D
Bukan nak kata 3D,4D,5D tu tak penting. Tapi seeloknya buatlah DETAIL SCAN ni..
Detail scan ni doktor akan scan dengan lebih DETAIL. Maksudnya dari otak sampai kaki. Doktor akan check otak ok tak, sebab sesetengah baby ada yang otak kosong atau penuh dengan air. Doktor juga akan check spine, badan, kira satu persatu jari kaki tangan. Doktor akan check jantung ok tak, berlubang atau tak.
Ha!!! itulah maksud DETAIL SCAN. Detail scan ni lebih accurate dalam 18-26 minggu sahaja sebab kalau dah besar, baby akan padat sangat. Ada sesetengah benda tak nampak dengan jelas sebab baby padat.
DETAIL SCAN ni dalam hitam putih ja. Jadi jangan minta yang berwarna pada doktor masa detail scan ni ye.
Sumber: Klinik Dr Asmah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Obesiti Boleh Ganggu Kesuburan? Punca Sukar Hamil?

Indeks jisim badan (BMI) adalah hasil bahagi berat individu dinyatakan dalam kilogram (kg) dan tinggi dalam meter persegi (m2). BMI digunakan dalam perubatan untuk menunjukkan patologi dalam jisim badan manusia (Eknoyan, 2008).
Peratusan orang gemuk di negara-negara membangun telah meningkat 3 kali ganda dalam tempoh 20 tahun (Hossain et al., 2007). Terdapat 1.6 bilion orang yang berlebihan berat di seluruh dunia dan daripada itu 400 juta adalah obes. BMI biasanya berkait rapat dengan fungsi badan manusia.
Kelas BMI
Terdapat 6 Kelas BMI iaitu:
- Kurang berat badan (<18.5 kg / m2)
- Normal (18,5-24,99 kg / m2)
- Berat badan berlebihan (25-29,99 kg / m2)
- Obesiti Jenis I (30-34,99 kg / m2)
- Obesiti Jenis II (35-39,99 kg / m2)
- Morbid Obesiti (> 39.99 kg / m2)
(Sumber rujukan: World Health Organization (WHO))
Hubungan antara BMI dan kesuburan
Kebanyakan wanita gemuk tidak subur; Walau bagaimanapun, obesiti dan kesan negatif kepada kesuburan tidak didokumenkan dengan baik. Wanita gemuk adalah tiga kali lebih cenderung untuk mengalami ketidaksuburan berbanding dengan wanita yang mempunyai berat badan normal (Rich-Edwards et al. 1994).
Wanita gemuk akan mengalami gangguan kesuburan dalam kitaran konsep semula jadi dan rawatan dibantu (Zaadstra et al. 1993, Crosignani et al. 1994). Mekanisma di mana kesannya yang dikenakan adalah lebih kontroversi. Obesiti memberi kesan terhadap kesuburan melalui ovulasi, penghasilan oosit, perkembangan embrio, perkembangan endometrium, implan dan keguguran. Wanita gemuk, terutamanya mereka yang obesiti, kurang berkemungkinan untuk hamil.
Wanita gemuk mengalami masalah dengan paksi hipotalamus,pituitary, ovari, gangguan kitaran haid dan tiga kali lebih cenderung untuk mengalami gangguan ovulasi. Obesiti menganggu keseimbangan hormon yang mengawal perkembangan folikel dan kematangan oosit. Leptin, hormon yang dihasilkan oleh sel lemak, tinggi pada wanita gemuk, dan telah dikaitkan dengan terjejasnya tahap kesuburan. Obesiti menjejaskan ovulasi, dan juga menjejaskan perkembangan endometrium dan menganggu implan (Brewer & Balen, 2010).
Kesedaran Awam
Obesiti adalah masalah kesihatan yang semakin berleluasa dalam kalangan masyarakat moden. Kajian yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan menunjukkan bilangan orang dewasa dengan masalah berat badan berlebihan meningkat daripada 16.6% (1.7juta) pada tahun 1996 kepada 27% (4.2juta) pada tahun 2003. Kajian pada tahun 2006 mengikut trend yang sama seperti orang dewasa yang berlebihan berat badan meningkat kepada 43.1%. Kaji selidik Kesihatan dan Morbiditi Kesihatan 2011 tealah menunjukkan 33.6% orang dewasa berumur 18 tahun ke atas mempunyai berat badan berlebihan dan 19.5% adalah obes. Semakin banyak orang dewasa dengan isu pengurusan berat badan menunjukkan kekurangan masyarakat kita dalam kesedaran kesihatan mereka.
Petunjuk
Kajian menunjukkan bahawa BMI dikaitkan dengan tahap lemak dalam badan. Orang dewasa dengan BMI lebih daripada 25 kg / m2 adalah berat badan berlebihan dan morbid obesiti apabila BMI lebih daripada 39.99 kg / m2. Orang gemuk biasanya mudah berasa letih, kurang bertenaga dan mempunyai lemak berlebihan di pinggang. Selain BMI, ukuran pinggang membantu untuk menyaring risiko kesihatan yang mungkin berlaku yang berkaitan dengan berat badan berlebihan dan obesiti di kalangan orang dewasa. Jika kebanyakan lemak di sekeliling pinggang dan bukan pinggul, terdapat peningkatan risiko penyakit jantung koronari dan diabetes jenis 2.
Epidemiologi & Kadar Kejayaan
Peningkatan kadar obesiti dalam kalangan wanita hamil adalah satu kebimbangan kesihatan awam yang ketara. Dalam kehamilan, peningkatkan BMI boleh menyebabkan pelbagai implikasi untuk penjagaan pranatal dan penyeliaan bersalin. Wanita obes yang hamil menghadapi risiko tinggi komplikasi kehamilan seperti praeklampsia, eklampsia, sebelum dan selepas bersalin, merangsang kelahiran, makrosomia, kadar peningkatan pembedahan caesarean, dan pendarahan selepas bersalin (Vellanki, 2012). Tinjauan mendapati kesan obesiti kepada hasil Rawatan bantuan kesuburan (ART) adalah tidak konsisten, walaupun reka bentuk kajian dan definisi obesiti adalah berubah-ubah.
Walau bagaimanapun, majoriti daripada kajian menunjukkan bahawa obesiti mempunyai kesan yang negatif ke atas Rawatan bantuan kesuburan (ART). Laporan menunjukkan, obesiti memberi kesan terhadap rangsangan ovari pada wanita menjalani rawatan. Kesan yang dilaporkan termasuk rangsangan berpanjangan ovari, peningkatan penggunaan dos gonadotrofin, kadar peningkatan folikel asynchrony dan kadar pembatalan kes meningkat (Mulders et al. 2003, van Swieten et al. 2005, Balen et al. 2006, Bellver et al. 2006, Maheshwari et al. 2007, Esinler et al. 2008).
Wanita gemuk menjalani Rawatan bantuan kesuburan (ART) mempunyai kadar kelahiran yang lebih rendah. Ia dikatakan bahawa ini adalah kesan kumulatif implan lebih rendah dan kadar kehamilan, kadar keguguran yang lebih tinggi dan peningkatan komplikasi obstetrik (Bellver et al. 2006). Walaupun beberapa penulis telah melaporkan kehamilan dan kadar kelahiran hidup pada wanita gemuk menjalani rawatan bantuan mengandung lebih rendah (Wang et al. 2000, Carrell et al. 2001, Loveland et al. 2001, Nichols et al. 2003, Fedorcsak et al. 2004, Bellver et al. 2010). Penurunan berat badan meningkatkan fungsi pembiakan dalam wanita gemuk dan obes (Clark et al. 1995, 1998, Hollmann et al. 1996, Crosignani et al. 2003, Tang et al. 2006). Kita harus berhati-hati untuk tidak menggalakkan diet pesat melampau dan akut diet kalori sangat rendah, kerana ini telah dikaitkan dengan hasil ART yang rendah (Tsagareli et al. 2006). Adalah lebih baik untuk pesakit mendapatkan BMI normal sebelum memulakan rawatan kesuburan. Sesungguhnya, garis panduan ini menyaran menangguhkan apa-apa rawatan sehingga BMI wanita <35 kg / m2, dan mencadangkan bahawa BMI <30 kg / m2 adalah lebih baik (Balen & Anderson 2007). Ringkasnya, obesiti telah dilihat menjejaskan kedua-dua konsep semula jadi dan dibantu.
Cadangan
Strategi aktif untuk mengawal berat badan dan nasihat gaya hidup yang diperlukan bagi pengurusan obesiti. Ia disyorkan bagi semua wanita gemuk yang merancang untuk hamil untuk mempunyai berat badan yang wajar, termasuk pemakanan sihat, senaman dan rujukan kepada pakar pemakanan di mana sesuai.
Kredit: MyHealth Portal
Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di https://toko.ideaktiv.com/product/ya-aku-mampu-susukan-anak/
Jom, kongsikan foto comel si manja anda bertemakan Jungle Cuties di SINI! Ada hadiah menarik menanti.(https://www.majalahpama.my/pencarian-bayi-pilihan-pama/)
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mitos Makanan Panas, Sejuk & Tajam Untuk Ibu Hamil! Apakah Kebenaranya?

Bila disahkan hamil anak sulung, orang-orang di sekelilingnya mula menyampaikan maklumat tentang makanan yang patut dielakkan semasa awal usia kandungan. Dikatakan ia perlu dilakukan bagi mengelakkan masalah terhadap kandungannya kelak.
Situasi yang dialami adalah sesuatu yang biasa dan kerap kali berlaku kepada semua ibu-ibu hamil. Untuk memahami dengan lebih lanjut tentang makanan yang sering dikatakan panas, sejuk dan tajam ini, Dr Fadzilah Abdul Jalil, doktor di Klinik O&G, Hospital Pakar An-Nur, Bandar Baru Bangi untuk memberikan penerangan lanjut.
Sememangnya, ada sesetengah jenis makanan yang diambil sewaktu hamil berkemungkinan boleh menjejaskan kandungan dan diri ibu itu sendiri. Namun, perlu diingatkan tidak semua makanan menyebabkan hal sedemikian.
Seperti yang kita semua sedia maklum, makanan-makanan yang dikatakan panas, sejuk atau tajam sehingga boleh menjejaskan kandungan dan kehamilan itu adalah berdasarkan pandangan dan maklumat yang disampaikan oleh orang tua-tua terdahulu. Kebanyakannya tidak pernah menjalani kajian saintifik. Maka, tiada satu pun yang dibuktikan benar melalui hasil kajian saintifik.
Perlu diketahui bahawa terdapat sesetengah jenis makanan tidak boleh diambil semasa hamil terutamanya di awal usia kandungan disebabkan faktor-faktor tertentu.
Contohnya makanan berasid. Ia boleh menyebabkan gastrik. Jika ibu hamil sememangnya mempunyai masalah alahan pada awal kandungan seperti loya, mual, muntah dan sebagainya, maka makanan yang mempunyai kandungan asid yang tinggi akan menyebabkan alahan lebih teruk. Dalam keadaan tertentu, boleh menyebabkan alahan lebih parah dan anda dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut.
Makanan bersifat panas atau sejuk mahupun tajam merupakan persepsi masyarakat sahaja. Memang ada makanan yang boleh beri kesan sampingan kepada kandungan dan anda sendiri, tetapi secara saintifiknya, tidak ada kategori bagi setiap makanan itu. Ia lebih kepada respons dan tindak balas seseorang ibu hamil terhadap makanan yang diambil. Perlu diingatkan juga, bahawa setiap orang berbeza dan tidak mengalami respons yang sama antara satu sama lain. Malah, ada ketikanya, ia tiada kaitan pun dengan makanan-makanan tersebut.
Faktor alahan terhadap makanan berkenaan juga mungkin menyumbang kepada masalah yang mungkin dialami. Apa-apa pun, ia bergantung kepada individu itu sendiri. Makanan yang diambil akan beri kesan berbeza kepada seorang individu kepada individu yang lain. Sama ada makanan itu panas, sejuk atau tajam, ia bersifat subjektif.
Makan perlu dielakkan
Daripada segi perubatan tiada kategori untuk setiap makanan. Apa yang anda perlu tahu hanyalah jenis makanan yang patut dielakkan pada awal, pertengahan dan akhir kehamilan.
Paling utama, anda perlu elakkan makanan mentah atau tidak dimasak dengan sempurna seperti daging dan telur. Ini berikutan kebimbangan risiko jangkitan kuman seperti salmonela. Demikian juga halnya dengan makanan laut mentah. Anda tidak digalakkan mengambilnya atas faktor risiko jangkitan.
Makanan yang mengandungi ikan bermerkuri tinggi pun perlu dielakkan. Ini biasanya melibatkan ikan-ikan yang bersaiz besar. Memandangkan ia hidup lama, maka kandungan toksin di dalamnya berkemungkinan banyak dan tinggi.
Susu yang tidak dipasteur di mana ia tidak diproses menggunakan suhu yang tinggi untuk mematikan bakteria pun perlu dihindari. Sama halnya dengan sesetengah jenis keju lembut yang tidak diproses dengan baik. Ia tidak baik untuk ibu hamil memakannya. Selain daripada itu, kafein. Bukan tidak boleh diambil langsung. Cuma ambil sedikit. Satu cawan sehari tetapi tidak pekat. Secara amnya, kurang 200mg sehari.
Sayur-sayuran mentah boleh diambil tetapi hendaklah dibersihkan dengan baik. Sayur organik adalah lebih baik daripada sayur yang disemburi dengan racun perosak serangga.
Makanan dan mitos
- Durian
Fakta sains menjelaskan bahawa durian sangat kaya dengan potassium, zat besi, serat dan vitamin. Pada masa yang sama, kandungan gulanya juga yang amat tinggi. Jika diambil sewaktu hamil, kecenderungan paras gula meningkat adalah sangat tinggi dan ia amat tidak baik untuk wanita yang bersaiz besar dan penghidap diabetes.
Sebab itulah, anda tidak digalakkan makan terlalu banyak durian. Bukan kerana ia panas tetapi berpunca daripada kandungan gula yang tinggi. Seulas durian mempunyai 54 kalori. Jika teringin, cukuplah sekadar satu atau dua ulas.
Dalam banyak keadaan, potensi anda untuk mengambil lebih daripada dua ulas durian adalah sangat besar. Sebab itulah ia boleh mendatangkan mudarat dan meninggalkan kesan sampingan.
- Air tebu
Dalam cuaca yang panas, air tebu sangat bagus diminum. Ia merupakan pelepas dahaga yang baik. Ada mitos menyatakan ia boleh menjadi punca pendarahan dan menyebabkan keguguran. Mungkin orang tua-tua kata ia tajam tetapi sebenarnya ia bersifat sejuk untuk ibu mengandung. Ia mengandungi gula yang tidak sebanyak durian, tinggi serat, zat besi, vitamin B kompleks dan vitamin C.
3. Nanas
Buah ini kaya dengan vitamin C, tinggi potassium, beta karotena dan serat. Ia bagus, cuma anda tidak boleh mengambil nanas muda sebagai santapan disebabkan banyak kandungan asid hingga boleh mengganggu sistem penghadaman. Kesannya, anda boleh mengalami cirit-birit dan sakit perut.
Di dalam nanas terdapat kandungan bromelain yang berperanan mencerna protein. Ia sering digunakan untuk menjadi pelembut daging. Berkemungkinan bahan ini dipercayai menyebabkan masalah pendarahan dan keguguran. Namun ia tidak benar. Untuk mencetuskan masalah sebegini, anda perlu makan dua biji nenas. Apa-apa pun, anda dinasihatkan untuk mengambil nanas masak dan bukannya mentah.
4. Tumbuhan menjalar
Sayur-sayuran sebegini sering dikatakan sebagai sejuk. Contohnya, kacang dan timun. sebenarnya tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan, sayur-sayuran menjalar boleh menjadi penyebab kembung perut, sakit sendi, otot atau urat dan sebagainya. Ia sama seperti sayur-sayur yang lainnya yang mempunyai tinggi vitamin.
Pesan Dr Fadzilah, apa-apa sahaja jenis makanan boleh diambil oleh wanita hamil. Namun, pastikan ia tidak diambil dalam jumlah yang banyak. Sama juga halnya dengan makanan yang dikatakan baik untuk kandungan dan kehamilan. Jika diambil berlebihan akan menimbulkan kesan sampingan itu bersederhana dan makan ala kadar.
Jeruk
Terdapat banyak asid dan bahan kimia di dalam jeruk. Malah, tahap kebersihan pembuatan jeruk juga diragui. Bagi mengatasi alahan kehamilan, hanya ambil sedikit jeruk sekadar pelepas loya. Ada baiknya, anda buat jeruk sendiri. Ia lebih bersih. Namun, elakkan penggunaan buah-buahan yang masam.
Kerang
Kerang sering dikatakan dapat membantu anda menambah darah. Namun, hal ini tidak disetujui kerana ia mengandungi banyak bahan tercemar. Secara biologi, kerang di dalam laut menyedut masuk dan menapis keluar air laut yang ada ketikanya tercemar.
Biar pun begitu, anda boleh mengambil kerang untuk tujuan menambah darah tetapi hanya sedikit. Ada sumber zat besi lain yang lebih selamat seperti ikan bilis, daging, ikan, sayur-sayuran hijau, tauhu, dan susu tepung atau roti. Selain itu, suplemen untuk mengatasi anemia bagi menambah hemoglobin darah perlu diambil secara teratur.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Vitamin Atau Suplemen Ibu Hamil, Perlu Ke Ambil?

Perlukah ibu hamil mengambil sebarang vitamin ataupun suplemen kesihatan sepanjang kehamilan? Adakah bakal ibu masih tercari-cari apakah vitamin atau suplemen kesihatan yang sesuai semasa kehamilan?
Diet yang seimbang adalah cara terbaik bagi mendapatkan nutrient yang diperlukan oleh ibu dan bayi dalam kandungan. Justeru itu, ibu hamil dinasihatkan mengambil makanan daripada pelbagai sumber bagi memastikan bayi dalam kandungan mendapat semua vitamin dan mineral yang diperlukan. Ia juga bagi memastikan ibu mendapat tenaga yang diperlukan sepanjang kehamilan.
Walau bagaimanapun,terdapat sesetengah ibu hamil yang tidak dapat memakan makanan yang mengandungi nutrien tertentu atas sebab alahan, mual-mual atau loya, muntah yang teruk, dan sebagainya. Oleh sebab itu, pengambilan suplemen vitamin adalah disarankan bagi melengkapkan keperluan nutrien yang diperlukan, bukan sahaja untuk ibu malahan untuk tumbesaran bayi dalan kandungan. Pengambilan vitamin dan suplemen kesihatan semasa hamil digalakkan kerana dapat mengurangkan risiko kecacatan bayi, kelahiran pramatang dan kekurangan berat bayi.
Apakah vitamin dan suplemen kesihatan yang penting bagi ibu hamil?
Secara amnya, ibu hamil disarankan mengambil vitamin dan suplemen mengikut keperluan dirinya atau saranan daripada doktor dan ahli farmasi. Beberapa vitamin dan suplemen yang biasanya perlu di ambil oleh ibu hamil adalah:
Asid Folik
Asid folik merupakan suplemen yang paling penting terutamanya semasa trimester pertama kehamilan. Pengambilan asid folik boleh mengurangkan risiko bayi mengalami kecacatan pada tulang belakang (kecacatan tiub neural). Kecacatan tiub neural iaitu spina bifida berlaku apabila saraf di dalam tulang belakang terdedah dan rosak.
Sebaik-baiknya asid folik diambil apabila seseorang wanita merancang untuk hamil. Asid folik dengan dos 400mcg perlu diambil setiap hari sehingga sekurang-kurangnya 12 minggu pertama kehamilan. Ibu hamil juga dinasihatkan mengambil makanan yang mengandungi folat (bentuk semulajadi Asid Folik) seperti sayur-sayuran hijau dan kekacang.
Dalam sesetengah keadaan, dos asid folik yang lebih tinggi iaitu sebanyak 5mg mungkin akan disyorkan oleh doktor. Sebagai contohnya:
- Ibu hamil yang pernah mengalami masalah bayi dengan kecacatan tiub neural dalam kehamilan terdahulu.
- Ibu hamil yang sedang mengambil sebarang ubat anti-epileptik.
- Ibu hamil yang menghidapi penyakit kencing manis.
Zat Besi
Ibu hamil biasanya akan menjalani ujian darah yang akan menunjukkan sama ada kandungan zat besi dalam badan mencukupi ataupun tidak. Jika kandungan zat besi ibu hamil rendah, suplemen zat besi perlu diambil. Ini disebabkan jumlah darah dalam badan ibu semakin bertambah bagi menyokong tumbesaran bayi dalam kandungan. Badan akan menggunakan zat besi yang tersimpan dalam badan sekiranya ibu kurang mengambilnya dalam diet. Akibatnya, penyimpanan zat besi dalam badan akan berkurang dan boleh membawa kepada anemia.
Risiko kelahiran pramatang dapat dikurangkan dengan pengambilan zat besi. Selain itu, pengumpulan zat besi dalam badan juga penting kerana ibu akan kehilangan banyak darah semasa melahirkan. Bayi yang bakal lahir juga mempunyai simpanan zat besi dalam badan mereka. Zat besi ini berasal daripada darah ibunya melalui uri dan boleh bertahan sehingga 4 bulan.
Biasanya, jika ibu mengambil zat besi lebih daripada kuantiti yang disyorkan iaitu 30mg, ia boleh mengganggu saluran pencernaan seperti mengalami sembelit yang dialami oleh kebanyakan ibu hamil, loya ataupun cirit-birit. Suplemen kesihatan dengan kandungan zat besi dalam kuantiti 30mg atau kurang biasanya tidak memberikan sebarang masalah berkaitan.
Ibu hamil disyorkan berbincang dengan doktor berkaitan ketidakselesaan yang dialami. Sekiranya ibu hamil tidak mengalami anemia, terdapat pilihan untuk bertukar kepada suplemen kesihatan dengan kandungan zat besi yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, bagi ibu hamil yang mengalami anemia dan tiada pilihan untuk bertukar kepada suplemen lain, disyorkan untuk minum jus prun ataupun mengambil buah-buahan dengan lebih kerap bagi mengatasi masalah sembelit.
Sumber makanan terbaik yang mengandungi zat besi adalah seperti daging merah, kismis, kurma, kekacang dan sayur-sayuran.
Kalsium
Ibu hamil juga memerlukan kalsium bagi pembentukan tulang dan pertumbuhan gigi bayi terutamanya pada trimester ketiga. Kalsium juga penting sepanjang kehamilan bagi mengelakkan kekejangan otot kaki ibu. Sekiranya ibu hamil kekurangan kalsium, ia turut menyebabkan berlaku kekejangan otot dan kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri.
Biasanya suplemen ini akan diperskripsikan untuk wanita hamil yang alah terhadap susu atau tidak dapat mengambil kalsium yang cukup dalam pemakanan harian mereka. Kekurangan kalsium yang serius boleh mendedahkan wanita hamil kepada risiko pre-eklampsia yang boleh membawa maut kepada ibu dan bayi dalam kandungan.
Pengambilan kalsium sehari yang dicadangkan untuk ibu hamil ialah dalam dos 1300mg (ibu berumur 14-18 tahun) dan 1000mg (ibu berumur 19-50 tahun).
Asid Lemak Perlu
Asid Lemak Perlu seperti asid lemak omega-3 DHA dan EPA juga penting bagi pembentukan otak dan saraf bayi dari peringkat awal pembentukan. Ikan adalah sumber utama DHA dan EPA tetapi ibu perlu berhati-hati supaya tidak makan terlalu banyak ikan yang mengandungi kandungan merkuri yang tinggi. Memandangkan omega-3 adalah sangat penting untuk bayi, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor sama ada ibu memerlukan suplemen tambahan yang mengandungi omega-3 ataupun tidak.
Vitamin D
Vitamin larut lemak seperti vitamin D turut membantu mengekalkan tulang dan gigi yang kuat kerana vitamin D memainkan peranan penting dalam mengekalkan tahap kalsium dan fosforus di dalam badan. Oleh itu, adalah penting bagi ibu hamil mengambil vitamin D tambahan bagi memastikan tulang yang sihat serta menyediakan bayi dengan vitamin D yang mencukupi bagi beberapa bulan pertama mereka. Dos yang dicadangkan ialah 200IU vitamin D setiap hari.
Sumber makanan terbaik yang mengandungi vitamin D adalah ikan sardin, ikan mackerel, ikan salmon, telur dan daging.
Tips pengambilan vitamin dan suplemen
Sebelum membeli sebarang vitamin atau suplemen, baca label dengan teliti bagi memastikan dos dan kandungan yang tepat dan selamat dipilih agar sesuai dengan keperluan ibu.
Berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang penggunaan ubat serta gaya hidup bagi menentukan vitamin dan suplemen kesihatan yang terbaik dan selamat diambil.
Pastikan ibu hamil tidak mengambil sebarang vitamin atau suplemen kesihatan selain yang dicadangkan oleh doktor ataupun ahli farmasi.
Bagi mengelakkan loya, cuba ambil suplemen kesihatan pada waktu malam sebelum tidur. Ibu hamil juga dinasihatkan mengambil sebarang vitamin atau suplemen kesihatan selepas makan bagi mengurangkan iritasi dengan perut kosong.
Bincanglah dengan doktor atau ahli farmasi mengenai multivitamin khas untuk kehamilan. Ia seharusnya mengandungi asif folik, zat besi, vitamin D dan kalsium. Dapatkan juga multivitamin yang mengandungi vitamin C, vitamin D, vitamin B seperti B6 dan B12, potassium, zink dan vitamin E.
Multivitamin bagi kehamilan tidak mengandungi retinol, iaitu vitamin A daripada sumber haiwan, kerana jika diambil dalam kuantiti yang banyak, retinol boleh menjadi racun kepada bayi dalam kandungan. Ibu hamil juga perlu mengelakkan makanan yang mengandungi kandungan vitamin A yang tinggi seperti hati dan juga produk berasaskan hati seperti minyak hati ikan (fish liver oil). Bagaimanapun, vitamin A boleh diambil dalam bentuk provitamin A, iaitu betakarotin yang diperolehi daripada sumber tumbuhan dan selamat untuk bayi.
Menarik: Mona Allen Selamat Bersalin Anak Kedua Timang Bayi Lelaki/
Dato Siti Nurhaliza Tak Fokus Hamil Lagi, Mahu Jaga Kesihatan, “Dulu Ada Masalah Uri Melekat”
“Baby Alhamdulillah Sihat” Leeyana Rahman Lega Nak Masuk Trimester Kedua, Idam Dapat Anak Lelaki/
Jom bawa anak-anak pergi Zoo Melaka, boleh tengok animals dan main games! Boleh menang banyak hadiah tau.
Klik sini untuk daftar: https://kliik.je/product-details/79?title=simpan-challenge-sspn
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!
Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my
Sumber: MyHealth Portal
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI